Hållbarhet

Vi levererar inte bara fossilfri el till våra kunder, utan har dessutom en rad andra projekt för att skapa en renare värld. Här kan du läsa mer om vad vi gör när det kommer till plastå­ter­vinning, solenergi, infångning av koldioxid och mycket annat.

Modelejon

Skogs­kläder för modelejon

Kläder gjorda av skog låter kanske lite mossigt. Men det är de inte. I takt med att klimats­marta material utvecklas, kommer bomullen – som ju i sig inte alltid produ­ceras så resurs­vänligt – att kunna ersättas av tyger med en mer hållbar historia.

 

Läs mer!

Allt som skrotas är inte skrot

På engelska finns det ett uttryck som lyder ”One man’s trash is another man’s treasure”. Fritt översatt blir det ungefär ”Den enes skräp är den andres skatt.” Och det stämmer verkligen. På Fortum arbetar vi varje dag med att ta tillvara på allt det som företag och privat­per­soner inte själva kan hantera på ett miljö­mässigt bra sätt.

 

Läs mer!

Urban gardening med LED-belysning

Odla eko med el. I nedlagda industri­lo­kaler, källare eller på hustak växer sig en trend allt starkare. Här odlas grödor med hjälp av LED-belysning. Helt oberoende av solen och vädret får man närodlade, ekolo­giska grödor som ger betydligt större skördar än vad man får vid odling på det tradi­tio­nella sättet. Ta hjälp av våra tips och bli en stads­odlare du med!

Läs mer!

Vattenkraft

Därför är vattenkraften viktig

VISSTE DU ATT. En snörik vinter i hela landet har fyllt på vatten­de­påerna, något som ger mer el från vatten­kraft. Vilka är vatten­kraftens fördelar som energikälla? Hur stor del av vår el kommer från vatten­kraften? Vi gör en djupdykning bland fakta om en av våra största energikällor.

 

Läs mer!

Rabar­bersaft ger batte­ri­kraft

För att klara världens framtida energi­behov och samtidigt ersätta fossila bränslen behöver vi mer effektiva sätt att lagra energi på. Nu har forskare på Harvard framgångsrikt börjat experi­mentera med rabarber som elekt­rolyt i batterier. Kan det vara lösningen?

 

Läs mer!

Plast av alger och hus som renar luften

UTBLICK. I november 2017 träffades världens politiker för ett klimatmöte i Bonn och 12 december håller Frank­rikes president Emmanuel Macron ett toppmöte på samma tema. Eftersom energi­fram­ställning verkligen kan göra skillnad för klimatet har vi spanat in fem sjukt smarta innova­tioner som kan bidra till en renare värld.

 

Läs mer!

% fakta om solenergi

5 fantastiska fakta om solenergi

VISSTE DU ATT. Var tredje svensk vill att deras el ska komma från solkraft, enligt en Sifo-under­sökning, och hela 74 procent kan tänka sig att installera egna solpa­neler. Men vad kan du om solenergi egent­ligen? Vi listar fem finurliga fakta om kraft­källan som aldrig varit hetare.

 

Läs mer!

Våra innovationsprojekt

JAKTEN PÅ NOLL

Koldioxidfångst

Med ny teknik kan vi fånga in koldioxiden från industrier och andra utsläppskällor. Nu ska vi använda tekniken för att göra fjärrvärme med minusutsläpp i Stockholm. 

Läs mer

BIOTEXTIL

Massmodet

Vårt sätt att leva, inklusive vår klädkonsumtion, innebär stora utmaningar för miljön och klimatet. Nu tar vi fram nya textilfibrer av restprodukter från jord- och skogsbruk. 

Läs mer

CIRKULÄREKONOMI

Plastens återkomst

För att jordens resurser ska räcka till i framtiden måste produkter designas för att leva så länge som möjligt, och vara lätta att återvinna. Därför är plast en av framtidens råvaror. 

Läs mer