Blogg

Varför skräpar vi ner?

01 september 2021, 11:54

Sopsäckar

Foto: Louise Johansson

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar - helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen!

Det är inte heller så att vi svenskar på något sätt tycker att nedskräpning är okej och att det inte är ett problem. Utan hela 95% av alla svenskar tycker snarare att det är viktigt att minska nedskräpningen. Men varför skräpar vi då ner?

De vanligaste förklaringarna

  • Sociala normer. Här gäller det gamla logiken att vi gör det som andra gör och när det i sin tur inte får konsekvenser blir det till ett okej beteende. Det är alltså större risk att fler skräpar ner på en redan nedskräpad plats.
  • Bekvämlighet. Det kanske mest förutsägbara anledning är bekvämlighet då en tredjedel säger att de skräpade ner för att det inte fanns en papperskorg i närheten. En femtedel skyller på slöhet. Trots att vi vet att det är fel så väljer vi alltså bekvämligheten i att inte kasta skräpet där det hör hemma
  • Otydligt ansvar. I vissa sammanhang tycker vi att det är mer okej att skräpa ner och det handlar ofta om situationer där vi vet med oss att någon annan kommer plocka upp skräpet efter oss. Det handla om konserter eller fotbollsmatcher. Samma kan till och med gälla på offentliga platser som vi vet städas som exempelvis parker. 

Vad kan du göra?

Den 18:e september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2021 som organiseras av Fortums samarbetspartner med samma namn, Håll Sverige Rent. Gå, spring eller cykla, ta med dig en vän, barn/ barnbarn eller gå själv, var du vill och när du vill, men passa på att delta på en av årets viktigaste dagar för naturen. Tillsammans gör vi något stort och plockar lite skräp! Du som är med gör skillnad både genom att plocka upp skräpet och genom att visa för alla andra att skräpet inte hör hemma på marken. Visste du att genom att teckna Fortums Miljöpaket, så bidrar du så bidrar du med 100 kr/år till Håll Sverige Rent. Du får dessutom din el från förnybara källor och professionell energirådgivning.

2 snabba fakta om skräp

Fimpen är skräpets värsting – enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år.
• I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Globalt uppskattas 80% av skräpet i havet komma från land.

Det finns mer skräpkunskap att hitta på hållsverigerent.se!

Små insatser för klimatet

Som kund hos Fortum kan du nu sänka din elräkning genom att anta våra klimatutmaningar. Det kan bland annat handla om att plocka skräp på promenaden eller duscha snabbare. Som tack så tjänar du 24 timmar el, timmar som vi drar av från din elräkning. Först behöver du bli kund hos oss på Fortum.

Teckna elavtal     Läs mer om utmaningarna