Blogg

Spara el i vinter – för allas skull

03 november 2022, 13:19

Spara el

Det finns en rad goda anledningar att bli smartare i sin elanvändning. Och alla små insatser gör faktiskt skillnad på större skala.

Nu vädjar EU och svenska Energimyndigheten om ett gemensamt krafttag, illustrerat av den nya informationskampanjen Varje kilowattimme räknas. I EU:s medlemsländer ska elanvändningen minska med 5 procent under höglasttimmar (alltså då pucklarna når över elsystemets maxkapacitet). Och på lite längre sikt ska alla länder sikta på att minska den totala efterfrågan på el med minst 10 procent fram till 31 mars 2023.

Genom att dämpa trycket på elsystemet behöver det inte uppstå elbrist. På det sättet kan Sverige både undvika frånkoppling, samt att behöva importera fossilbaserad el under de timmar när efterfrågan är som störst.

Det går att göra tillsammans

Tuffa mål, kan tyckas. Är det ens möjligt? Jo, faktiskt. Under september 2022 använde svenska hushåll till exempel hela 28 procent mindre el jämfört med samma månad förra året. Det är en fantastisk bedrift som visar att det går att förändra beteenden i liten skala och ändå få effekt på samhällsnivå.

Energisituationen har förstås inte blivit mindre ansträngd sedan dess, och det är därför extra viktigt att vi fortsätter visa på styrkan i smartare elanvändning – om inte annat för privatekonomins skull.

Energimyndigheten påpekar samtidigt att vi naturligtvis kommer att behöva använda mer el i takt med den storskaliga elektrifieringen av industrin och transportsektorn, men framförallt handlar det om att använda elektriciteten på ett mer effektivt sätt.

Läs mer på Energimyndighetens kampanjsajt ”Varje kWh räknas”! Där finns även en hel del guider till hur man bli energismartare i hemmet eller på företaget.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in