Blogg

Elexperten: "Man kan spara in mycket pengar på att använda elen smartare"

01 maj 2023, 01:01 Reading time: 3 minutes

Spara el - teckna elavtal

Elpriset brukade vara något vi knappt brydde oss om. Det har ställts på ända helt de senaste två åren. Men hur ser framtiden ut på den svenska elmarknaden? Vår expert, Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige, reder ut begreppen.

De svenska elpriserna har under det senaste året varit ett hett samtalsämne, både i media och i lunchrummen på landets arbetsplatser. Vi har fått lära oss att ordet volatilitet betyder svängningar i prisbilden och vant oss vid att det kan vara stora prisskillnader när det gäller el i olika delar av landet.

Per-Oscar Hedman berättar att volatiliteten när det gäller elpriserna började märkas för flera år sedan, men att prisskillnaderna sedan eskalerade under senare år.

– Ringhals 2 lades ner 2020 och Ringhals 1 i skiftet till 2021. Tittar man bakåt tror jag att man kommer att betrakta det som en tipping point, när det blev svårt för södra Sverige att hålla balansen på grund av effektbrist. När vi blev tvungna att importera el började vi också få in kontinentaleuropeiska priser. Södra Sverige har nu sämst effektbalans av alla elprisområden i hela EU och det påverkar priserna.

Åtgärder från EU-håll

Per-Oscar säger att det först är när det finns en bra balans mellan planerbar kraft och mer väderberoende kraft vi kommer kunna få stabilare och lägre kostnader för elen. Det har på senare tid tagits olika initiativ när det gäller utveckling av energimarknaden, inte minst från EU-håll, men innan den typen av åtgärder får effekt tar det förhållandevis lång tid.

– Ur ett kundperspektiv kommer det att ta tid innan det kan byggas upp ett kraftsystem i balans. Sedan kommer priserna vara fortsatt volatila tills dess att kraftbalansen i södra Sverige förbättrats. Som kund går det att göra två saker för att få ned kostnaderna. Dels att minska sin användning, vilket statistik från Svenska kraftnät visar att svenskarna också gjort. Dels flytta på den användning hushållet kan flytta på, från perioder med högt elpris till perioder med lågt..

Se spotpriset just nu.

Oförändrat läge inför nästa vinter

Eftersom det fundamentalt inte har förändrats så mycket när det gäller elmarknaden i dag måste de svenska konsumenterna vara beredda på höga elpriser även nästa vinter. Vädret kommer spela stor roll för hushållens elkostnader eftersom det påverkar både produktion och konsumtion. En blåsig, blöt och varm vinter är att föredra – i alla fall ur ett elprisperspektiv. Helst även i Tyskland då det påverkar landets gasanvändning vilket, på grund av effektunderskottet i södra Sverige, även påverkar elpriserna här.

– Man kan spara in mycket pengar på att använda elen smartare. På samma sätt som att du när du cyklar kan dra nytta av nedförsbackarna för att få extra skjuts i uppförsbackarna kan du värma upp huset lite extra när det är billigt och därmed "ta med dig" värme in i dyrare perioder, säger Per-Oscar Hedman och fortsätter:

– Har du tänkt göra olika typer av investeringar som gör det lättare för dig att minska din elanvändning – skjut då inte upp dem, utan tänk att det kommer att vara såhär i ganska många år. Att göra saker man själv kan ta kontroll över kommer att vara bra. Det är dessutom bra att vara medveten om vilka saker man själv har som använder mycket effekt.

Läs mer om hur du kan spara el.

 

Elpriser

Jämför elpriser - aktuella och histo­riska

  • Hur sätts elpriset?
  • Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de histo­riska elpri­serna?

På den här sidan får du svar på frågor som rör el- och kWh-pris.

Jämför elpriser

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

El i hemmet

Elanvändning i hemmet

Hur ser din elanvändning ut? Och hur inreder du bäst hemma med hjälp av rätt belysning? Här kan du läsa om några tips och trix för din elanvändning hemma.

Läs mer