Blogg

Hur ska man återvinna sina leksaker?

01 augusti 2022, 00:52

Tjej med sin pappa bär på låda med leksaker

Det kan vara svårt att avgöra vad som är rätt att göra med uttjänta leksaker. Men faktum är att de nästan aldrig går att lämna i de vanliga återvinningsstationerna. Här är några riktlinjer.

Om en leksak går sönder och kan vara direkt farlig för ett barn är det viktigt att man kasserar den. Men det är också viktigt att kasta leksaken på rätt sätt för att den ska kunna återvinnas.

  • Leksaker som innehåller elektronik eller batterier ska lämnas in på en återvinningscentral som elavfall.
  • En plastleksak ska inte återvinnas bland plastförpackningar. Lämna in till kommunens återvinningscentral eller släng i hushållsavfallet. Läs mer om plaståtervinning hos Förpackningsinsamlingen, FTI.
  • För träleksaker gäller samma sak: om leksaken är fungerande och någorlunda ren kan den lämnas in för återbruk. Men i annat fall ska den kastas som restavfall i sophanteringen. Läs bland annat hos Avfall Hälsingland.

Förutom att återvinna leksaken är det även viktigt att förpackningarna återvinns korrekt. Separera framförallt plast- och pappersförpackningar och lämna vid närmaste återvinningsstationen. Även frigolit sorteras som plastförpackningar.

Leksakstillverkaren Hasbro har tagit fram ett eget återvinningskoncept som innebär att man ladda ner en fraktetikett för att kostnadsfritt skicka in en kartong med sina gamla Hasbro-leksaker till återvinning.

Lego jobbar man hårt med att få fram bitar med återvunnen plast från PET-flaskor. Vissa bitar produceras redan i dag med hjälp av brasilianska sockerrör. Målet är att producera alla sina produkter från mer hållbara källor år 2030. I USA och Kanada finns initiativet Replay, som innebär att man kan donera sina gamla Legobitar till nya familjer.

Läs mer om vad Fortum gör för att plasten ska få en självklar plats i en cirkulär ekonomi. 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Miljöpaketet: 45 kr/mån + 6,9 öre/kWh

Rådgivning och el från förnybara källor

  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet