Blogg

Barn behöver trygga vuxna under sommarlovet

13 juli 2023, 11:00

Vi på Fortum är stolt företagspartner till barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Maskrosbarn arbetar med att ge stöd till och förbättra levnadsvillkoren för barn vars föräldrar har ett missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Masksrosbarn

Sommarlovet har startat och för många barn är det förknippat med sovmorgnar, bad och en paus från skolstressen. Men för barn som lever med svåra hemförhållanden kan sommarlovets 10 veckor vara förknippat med ångest, oro och ökad utsatthet. Dessutom pausas kontakten med många viktiga vuxna i barnens närhet när skola och andra fritidsaktiviteter tar ledigt.

Därför är du som vuxen ännu viktigare för barn i din närhet under sommaren!

Att göra skillnad i ett barns liv behöver inte vara svårt


Det är lätt att tro att det skulle vara svårt att agera kring ett barn som far illa och att du som vuxen måste ha en genomtänkt plan innan du frågar barnet hur det mår. Men barnen själva vittnar om att det ofta är att bli sedd och bara få frågan av en vuxen som kan göra den stora skillnaden. Ta inte för givet att andra redan har agerat.

Vad kan du då som vuxen göra?

Våga fråga och fråga igen. Misstänker du att ett barn har det svårt så fråga hur barnet mår och hur det är hemma. Du kanske inte får ett svar första gången, men våga då fråga igen. Att öppna upp sig kan vara svårt och bygger på tillit, så ha lite tålamod och ge inte upp.

Lyssna på barnet. Om barnet börjar berätta, stanna kvar och lyssna på svaret. Visa att du bryr dig.

Hjälp till praktiskt. Bjud med barnet på aktiviteter i sommar, det behöver inte vara något som kostar! Erbjud dig att hjälpa till med praktiska saker i vardagen. Låt barnet stanna på mellis eller middagar, fråga om skjuts till och från olika aktiviteter, eller ge ditt telefonnummer så att barnet kan kontakta dig.

Var en vuxen att lita på. Visa att du finns där och att du bryr dig.

Vem är du som vuxen i barnets närhet?


Du kan vara en kompis förälder, en tränare, en granne, en mor- eller farförälder, en som engagerar sig i samma förening eller som har ungdomar i din närhet på andra sätt.

Tipsa om Maskrosbarn

Är barnet mellan 13-19 år får du gärna tipsa om Maskrosbarns verksamhet. Maskrosbarn tar emot barn från hela Sverige, har inga kötider och alla stöd är gratis för barnet. Tillsammans kan vi stötta fler barn och unga som far illa!

Fortum + Maskrosbarn

Tillsammans kan vi skapa förändring. Alla barn och ungdomar ska ges förut­sätt­ningar att växa upp till att bli välmående individer utan negativa konse­kvenser av sin uppväxt. Med Maskros­barns stöd får barnen förut­sätt­ningar att bryta sitt sociala arv och forma sin egen framtid.

Läs om vårt samarbete