Tips inför installation av solceller på tak

Vill du installera solpaneler men vet inte om ditt tak är lämpligt eller om det går att installera under vintern? De frågorna och hur installationen går till besvarar Jon Lundevi, projektchef på Kraftpojkarna, som installerar solpaneler åt Fortums kunder.

"Alla tak skulle kunna vara solcellstak"

Jon berättar att det går att installera solpaneler på de flesta tak, från husvagnar och altantak till sommarstugor och ladugårdar, och på de flesta takmaterial – betong-, tegel-, papp- och plåttak. Enda undantaget är gamla eternittak på grund av arbetsmiljörisken. Bra att tänka på är att takets livslängd bör vara längre än solpanelens.

– Så om du ändå tänkt byta taket är det ett bra tillfälle när du installerar solpaneler, säger Jon.

Håll koll på taklutning, väderstreck och skugga

Tre saker att tänka på när du skaffar solpaneler

Förutom rätt taktyp finns det tre saker du behöver checka av innan du kan installera solpaneler på ditt tak. Det första är taklutningen, som bestämmer hur stor solelproduktion du får.

– Vid Mälardalen är den optimala lutningen för ett tak i söderläge 44 grader, säger Jon.
Men om samma tak har en lutning på 27 grader skulle solelproduktionen bara bli 3,3 % mindre. Taklutningen är alltså inte avgörande för om du kan ha solpaneler eller inte, utan rekommendationen är en lutning mellan 20 och 70 grader.

– Numera behöver du inte ens kunna Pythagoras sats för att mäta lutningen. Använd istället vattenpasset i kompassappen på din smarttelefon, säger Jon.

Oavsett hur bra taklutningen är hjälper det inte om taket ligger i fel väderstreck. Det bästa väderstrecket för solceller är ett tak i söderläge. Men du kan också få ut en hög elproduktion från solpaneler i öst eller väst. Om taket ligger i norr är det däremot inte värt investeringen.

Slutligen behöver se om dina solceller ligger i skugga, något som försämrar elproduktionen. Tack vare Fortums optimerade solcellsanläggningar påverkas dock bara den panel som täcks av skuggan. En skorstensskugga spelar därför inte så stor roll, men en större skugga från ett träd kan du behöva åtgärda genom att ta ner det.

”Vi installerar i stort sett året om, i hela landet”

Du kan installera solpaneler när som helst på året, förutsatt att du inte har ett vinterhalt tegeltak, eller att det ligger snö som inte går att skotta bort på taket. I slutändan är det installatören som avgör om det går att utföra en säker installation. Fortums samarbetspartner Kraftpojkarna kan installera överallt i landet, så länge det finns en farbar väg fram till huset.

"Du kan underlätta för installatören genom att flytta materialet så att det ligger nära montageområdet. Och till installationen av växelriktaren behöver det finnas en fast internetuppkoppling via nätverkskabel, annars wifi."

 

Jon Lundevi Kraftpojkarna

Hembesök och installation av solceller

Innan själva installationen kommer installatören hem till dig och ser över de förutsättningar som nämnts ovan. Dessutom kollar installatören att det finns plats för en ställning vid fasaden och var i huset växelriktaren ska sitta. Du får en uppdaterad offert, accepterar den och bokar sedan in en montagedag med installatören. Eftersom solpanelerna måste beställas och levereras kan du tidigast boka installationen tre veckor framåt.

För en vanlig villa tar det sedan en till två dagar att installera en normalstor solcellsanläggning, och en halvdag för att koppla in elen.

En smart solcellsanläggning

Fortums solcellsanläggningar kommer från SolarEdge och är optimerade, vilket betyder att du kan kolla hur mycket el varje panel producerar för sig.

– Om din anläggning är uppkopplad på nätet kan vi göra fjärranalyser och se varför just den panelen inte går lika bra, säger Jon. Dessutom kan vi åtgärda många fel snabbt och smidigt på distans, utan hembesök.

Hur mycket solel kan jag producera?

Ta det första steget mot en ljusare framtid med solpaneler. Skicka en itresseanmälan för att se hur mycket solel du skulle kunna producera på ditt tak.

Räkna på ditt tak

Läs mer om solceller från Fortum

Vi hjälper dig från idé till egen solel