Trygghetspaketet är bra när åskan går

Du som har Trygghetspaketet har säkert redan noterat att det är en försäkring som du kan utnyttja bland annat vid långvarig sjukdom och arbetslöshet och få ersättning för din elräkning. Men att Trygghetspaketet och åska har ett samband har du kanske inte tänkt på!

SMHI berättar på sin hemsida att det åskar i genomsnitt 5-20 dagar om året i Sverige, och att minst åskdagar har de nordvästra fjällen, flest har västkusten. Dessutom registreras i genomsnitt 150 000 blixtar per år i vårt land.

Åska och blixtar kan orsaka stor skada
Inte så många åskdagar, kan man tycka. Ändå kan åskan ställa till det om det vill sig illa. När det åskar uppstår höga spänningar som kan orsaka stor skada på olika elektroniska apparater. Och blixtar kan ledas in i byggnader via elnätet och då finns det risk för att för att i stort sett allt du har hemma som är kopplat till elnätet kan gå sönder. Och vill det sig riktigt illa kan det även leda till brand.

Trygghetspaketet ersätter din självrisk vid skada
Skulle det vara så att åskan gör skada på din bostad eller på ditt lösöre så får du som regel ersättning via ditt försäkringsbolag, men du måste ändå betala en självrisk. Det är här som Trygghetspaketet kommer in i bilden. Vi ersätter nämligen självrisken med ett maxbelopp på 5 000 kr om ditt försäkringsbolag har godkänt skadan. Det innebär att du får extra trygghet och lite mer pengar kvar i plånboken om oförutsedda inträffar.

Mer information om Trygghetspaketet hittar du här

Behöver du utnyttja din försäkring

När du som har Trygghetspaketet behöver utnyttjade försäkringen är det enkelt att göra det. Du behöver bara lämna en skadeanmälan inom 12 månader till Skadeservice och bifoga de dokument som efterfrågas, t ex sjukintyg eller uppsägning från arbetsgivaren plus de elräkningar du vill ha ersättning för.

Ska man dra ur sladden när det åskar?

Ja, säger Elsäkerhetsverket och ger bland annat följande råd:

  • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
  • Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.

Läs mer om elsäkerhet när det åskar på Elsäkerhetsverkets hemsida

Certifiering: