5 smarta lösningar som värmer ditt hem

Visste du att du kan bidra till en bättre miljö bara genom att åka skridskor eller handla frysta matvaror? Vi har spanat in fem smarta energilösningar som tar vara på restvärmen runt om i samhället.

Tjej och kille lagar mat

Att elda för kråkorna har aldrig varit smart. Därför har man nu runt om i Stockholm börjat återanvända den värme som skapas när exempelvis frysar hålls igång eller datorer kyls ner. Här kommer några exempel på riktigt smarta lösningar vad gäller restvärme.

1. Värm badrummet genom att åka skridskor

Varje år åker mängder av människor i Stockholm skridskor på en anlagd isbana i Vasaparken. Under en normal säsong genererar isbanans ismaskin 700 MWh, vilket motsvarar uppvärmning av närmare 300 lägenheter i staden. Den överskottsvärme som kommer från ismaskinen tas nämligen tillvara av Stockholm Exergi, som tidigare delägdes av Fortum, och återvinns till fjärrvärmenätet. Sjukt smart!

2. Fryst torsk ger varmare lägenhet

Kyl- och frysdiskarna i matvarubutiker kräver energi och ger ifrån sig restvärme, då de hela tiden jobbar för att hålla nere temperaturen. Några Hemköp- och Coopbutiker har anslutit sig till det öppna fjärrvärmenätet, vilket innebär att den restvärme som skapas från kyldiskarna återvinns som värme i lägenheter runt om i Stockholm.

3. Datahallar värmer upp bostäder

Alla som har en dator vet hur viktigt det är att den inte blir överhettad. Tänk dig då en hel hall med massor av datorer som måste kylas ner för att fungera som de ska. Ett flertal datahallar, bland annat Glesys datahall i Västberga och Bahnhof Pionen under Vita bergen på Södermalm i Stockholm, återvinner den restvärme som skapas i hallarna. Bara Glesys överskottsvärme räcker till att värma 1 000 lägenheter.

4. Gamla buskar blir jordförbättring och rumsvärme

I Bromma utanför Stockholm finns en så kallad biokolanläggning i Stockholm Vatten och Avfalls anläggning. Här omvandlas vanligt trädgårdsavfall som lämnas in av privatpersoner till biokol, något som är perfekt att lägga på planteringsjorden. Biokolet av kvistarna och löven ersätter torven i stadens planteringar och binder koldioxid i upp till tusen år. Även den värme som skapas under processen tillvaratas. Denna går direkt ut i fjärrvärmenätet och värmer upp lägenheter.

5. Lägenheter får värme från krematorium

Sedan december 2015 är Råcksta krematorium anslutet till det öppna fjärrvärmenätet. Den överskottsvärme som skapas av krematorieugnarna går tillbaka till fjärrvärmenätet. Redan på 1990-talet föreslog kyrkogårdsförvaltningen att krematoriet skulle ansluta sig, men dåvarande Birka Energi tackade nej för att undvika eventuella negativa reaktioner från allmänheten. I dag har frågan mognat och nu ger värmen från Råcksta krematorium fjärrvärme åt 400 lägenheter i Västerort. 

Läs mer:

Så funkar öppen fjärrvärme

Datacentret värmer 10 000 lägenheter