Så mycket kostar julmyset

Många av oss tänder adventsljusen och utomhusbelysningen utan att ha en aning om hur mycket el som används och vad det kostar. Är det dyrt eller billigt? Här får du en hint samt tips på hur du kan tänka energismart.

Julklädd hund

Julen är förmodligen den högtid då vi svenskar använder mest el. För att höja stämningen tänder vi ljusstakar, fixar skinka och kollar på Kalle Anka på TV. Men det är inte ofta vi tänker på vad elen vi använder vid jul kostar.

Julgransbelysningen

Ingen jul utan gran, och ingen gran utan ljus. 14 kronor i månaden landar slutnotan på för dig som kör fullt ställ, dygnet runt med klassisk julgransbelysning. Byter du till ledlampor sjunker det drastiskt: du får tio gånger så många ljuspunkter för 1 krona i veckan.

Julstjärna

En traditionell julstjärna med en 40 watts lampa igång dygnet runt kostar dig drygt 2,50 i veckan. Med en motsvarande ledlampa är du nere på närmare en tiondel av priset.

Kalle Ankas julafton

Räkningen för årets mest populära tv-program avgörs helt och hållet av tekniken i din tv, men skillnaderna är små och vill du gå en gyllene medelväg väljer du att titta på Lady och Lufsens italienska afton med en 42 tums plasma-tv för det facila priset av 15 öre.

Griljera skina

Förutsatt att du följer just vårt recept för den perfekt griljerade skinkan – en timmes kokning och därefter 15 minuter i ugn på 225 grader – landar slutfakturan på habila 70 öre. Då har du förhoppningsvis både pengar och spad kvar till dopp-i-grytan.

Skotta uppfarten

Förutsatt att du har en eldriven snöslunga (1 600 W) och en uppfart som kräver en och en halv timmes engagemang kostar det dig en krona per tillfälle att skotta rent framför huset. Handkraft är förvisso billigare, med risk för ett eventuellt ryggskott.

* Kostnaden baseras på september månads rörliga elpris, vilket var cirka 46,97 örer/kWh.

Läs även andra läsvärda artiklar