En robot i familjen? Ja tack!

NY TEKNIK. Ett hem som städar sig självt samt en tvättstuga som såväl tvättar som stryker och viker kläderna åt dig. När svenskarna listar drömfunktioner i framtidens hem är tekniska lösningar i topp. Vilken funktion skulle du helst vilja ha?

Robot med dammsugare

I framtidens drömhem läggs tid på att umgås, inte på att städa. Det tycker i alla fall 58 procent av svenskarna, som i Trendrapporten 2017 från Svensk Fastighetsförmedling angett ett självstädande hem som ett drömboende i framtiden. Och vem skulle inte tacka ja till det eller någon annan av lösningarna nedan?

1. Aldrig mer dammråttor

Att aldrig mer behöva lägga tid på att jaga dammråttor under soffan eller piska mattor tills andan går ur en är något som hela 58 procent av svenskarna drömmer om.

2. Färdigvikt tvätt

Att bara lägga smutstvätten i tvättstugan och sedan få tillbaka rena, strukna och vikta kläder är kanske verklighet om man är ett litet barn eller bor på lyxhotell. Men för de allra flesta av oss är det en utopi. Ändå verkar vi ha rejält svårt att acceptera vårt öde med tvätten som vardagssyssla, för på andra plats på listan över saker som vi önskar oss allra mest i framtidens hem, med 36 procent av rösterna, kommer just en självgående tvättstuga.

3. Robot-hjälp

Som en egen hushållerska, fast i metall. Drygt en fjärdedel av svenskarna, 27 procent, önskar sig robotar hemma som kan hjälpa till med allt från städning till att laga mat. För visst vore det rätt skönt att varje dag komma hem till ett nyputsat hem och få en vällagad middag serverad efter en hård arbetsdag?

4. Koka kaffe med telefonen

I framtidens hem är mobilen inte bara en smart telefon, den är även en universalfjärrkontroll. Redan i dag finns lösningar med specifika appar som du hämtar till telefonen för att kunna sätta på värmen i bilen i god tid innan du ska åka eller tända lampor i huset. 24 procent önskar kunna styra all teknik i hemmet med sin telefon, faktiskt lika många som efterfrågar att kunna mäta sin energiförbrukning.

5. Flytta väggarna

Bland de lite mer vågade drömmarna hittar vi önskan om att kunna ändra sitt hems planlösning med ett knapptryck. Eller varför inte kunna ändra färgen på väggar, golv och tak med ett klick? Sex procent av svenskarna tar det ännu längre och önskar sig väggar och möbler som byter färg efter humör. Kan bli lite jobbigt dock när man har svärmor på besök men försöker hålla god min.

6. Perfekt klädval – av garderoben

Det finns många knep för att ta bort tidstjuvarna på morgonen. Ett av dem är att kvällen före lägga fram de kläder man ska ha på sig nästa dag. I framtidens önskehem kommer du inte att behöva tänka på det. Där finns nämligen en garderob som väljer vad du ska ha på dig. Sju procent av svenskarna tycker att en tänkande garderob som fattade beslut om dagens klädval vore en supergrej att ha i vardagen.

7. Meryl Streep på vardagsrumsbordet

En av de mest futuristiska sakerna vi svenskar vill se i framtiden är en hologram-tv på vardagsrumsbordet. Åtta procent har uppgett det som en drömfunktion i sitt framtida hem, och visst vore det häftigt med självaste Meryl Streep stående mellan chipsskålen och läskeblasken?

Fotnot: I Trendrapporten 2017 från Svensk Fastighetsförmedling deltog 2 332 personer mellan 18 och 65 år från hela Sverige.v