Blogg

Voi - störst inom mikromobilitet - valde el från Fortum: ”Det här är bara början på vårt samarbete”

24 mars 2021, 09:02

Fortum och Voi

Voi och Fortum har inlett ett större samarbete kring flera hållbarhets- och innovationsprojekt där bland annat batteriåtervinning och spårning av återvunnet material ingår. Voi har också valt att köpa in 100% vattenkraft som drivmedel till sina elsparkcyklar.

Voi grundades 2018 och har snabbt blivit en av världens största aktörer inom mikromobilitet. De har över 50 000 elsparkcyklar i drift varje dag i 50 städer, i 11 europeiska länder. På sikt vill de bli aktiva över hela världen och även erbjuda elcyklar till sina användare. De jobbar efter visionen ”Städer för människor - med minskade utsläpp, lägre ljudnivåer och ett Europa utan trafikstockning”, där både hållbarhet och säkerhet är viktiga ledord.

- Hela hållbarhetstänket är jätteviktigt för oss! Vi vill veta hur processen ser ut från att sparkcykeln produceras, till hur elen som spakcykeln drivs av produceras, till hur sparkcykeln återvinns, säger Erik Bergqvist, Head of Public Policy Projects på Voi.

Med fler 50 000 elsparkcyklar i drift varje dag är Voi minst sagt en intensiv elanvändare. Tidigare har Voi haft 6-7 olika elleverantörer för att uppfylla sitt el-behov på sina aktiva marknader. Voi var därför angelägna om att hitta en ny elpartner som kunde ersätta de andra och som kunde jobba internationellt.

- Att ha flera olika elavtal med många olika elbolag har varit väldigt rörigt – en riktigt gröt. Nu har vi ett elavtal med ett elbolag och det känns jätteskönt. En stor fördel nu är även att vi har en kontaktperson på Fortum som hjälper oss med allt vi behöver. Övergången från de andra elbolagen gick väldigt smidigt då Fortum löste allt åt oss, säger Erik Bergqvist.

Erik berättar också att de ville ha en elleverantör som inte bara levererar el utan också producerar den. De tycker att det är viktigt att ha förståelse för hela elens resa och kunna välja att bara köpa vattenkraft.

- Vi vill ha en energikälla som är förnybar och som har så liten negativ påverkan på miljön som möjligt. Därför valde vi att ha vattenkraft från Fortums vattenkraftverk i Bergvik, säger Erik Bergqvist.

Voi är inte bara elkund hos Fortum utan vi driver också flera hållbarhets- och innovationsprojekt tillsammans. Ett av projekten är att återvinna sparkcyklarnas batterier. Tack vare Fortums hydrometalliska process kan mer än 80 % av batterierna återvinnas och ämnen som kobolt, mangan och nickel går in i produktionen av nya batterier. Batterier är en av de stora miljöutmaningarna idag, därför extra viktigt att fokusera på ett mer klimatsmart användande och hantering av dessa.

Ett annat projekt bygger på återvinningssektorns stora utmaningar kring spårbarhet, eller snarare bristen på det. Ofta är flera aktörer inblandade i återvinningen och det kan vara svårt för en kund att verkligen veta att deras material hanteras och återvinns på rätt sätt. Därför är det viktigt att kunna spåra materialet i alla led. Fortum utvecklar metoder för att kunna få till en sådan spårbarhet och samarbetet med Voi är en del av det arbetet. Målet är att varje sändning av material från Voi ska kunna spåras hela vägen tillbaka till marknaden som ny råvara eller bränsle.

- Fortum gör mycket mer än att sälja el. Vår relation är väldigt unik i och med de stora projekt som vi gör tillsammans. Det är kul att ha en partner som delar samma ambitioner om hur vi ska nå ett mer koldioxidneutralt samhälle. Det här är bara början på vårt samarbete, avslutar Erik Bergqvist.

Vill ni också vara med på resan mot en renare värld? Kontakta oss via formuläret nedan.

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.  
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.