Blogg

Vad kostar prylarna i hemmet?

07 juni 2022, 15:57

Elanvändning i hemmet

När elpriserna varierar kraftigt är det viktigare än någonsin att se över elanvändningen. Här har vi listat några av de vanliga energitjuvarna som går att spara en hel del pengar på.

Du har säkert redan sett en del listor över vad som drar mest el i hemmet och vad man kan tänka på för att leva mer energisnålt. Ofta brukar det röra sig om saker som vitvaror, belysning, inomhustemperatur, handduksvärmare och golvvärme.

Men det är kanske ännu enklare att förstå om vi bryter ner förbrukningen till faktiska kostnader. I följande exempel har vi använt ett genomsnittligt pris på 1 krona per kilowattimme (oftast är det lägre men 2022 är det högre).

Kylskåp och frys drar ungefär 1000 kWh per år, vilket kan vara så mycket som hälften av den totala elförbrukningen om du bor i lägenhet. En kostnad på tusen kronor per år som kanske inte är så lätt att påverka – ökar du temperaturen i kylskåpet finns ju risken att mat snabbare blir dålig.

Diskmaskinen är trots allt ganska energieffektiv och kostar bara 250 kronor per år om man diskar fem gånger i veckan. Att handdiska är inte mer effektivt eftersom det faktiskt drar mer vatten.

Elektriska handdukstorkare är välkända energitjuvar. Bekväm lyx, men tänk på att den kan kosta 500-1000 kronor per år om den står på dygnet runt. Vattendrivna torkar som är kopplade till elementet drar inte lika mycket energi.

Elektrisk golvvärme tillhör samma kategori, och drar 150-300 kWh per kvadratmeter och år. Det innebär att det kan kosta upp till 9 000 kronor om året för ett kök på 30 kvadratmeter. För ett badrum på 10 kvadratmeter kan det landa på 3000 kronor per år.

Annan hemelektronik som spelkonsoler, datorer, digitalboxar, projektorer och tv-apparater drar förstås energi när de används – men även i stand-by-läge står många prylar och tickar på elräkningen. Genom att stänga av med grenbrytare när apparaterna inte används kan du enkelt spara 500-1000 kronor per år. Så mycket som 60 procent av elanvändningen från en ljudanläggning sker till exempel när den är avstängd.

Har du laddat ner appen Mitt Fortum? Där kan du se hur din elanvändning sett ut över tid i olika kategorier. Du kan dessutom jämföra med andra hushåll för att se om din elanvändning sticker ut. Du behöver inte vara kund hos Fortum för att ladda ner och utforska Mitt Fortum.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal