Blogg

Tjänsten som gör att företag kan tjäna pengar på sin el

10 januari 2024, 15:14 Reading time: 3 minutes

Mer väderberoende elproduktion i systemet ökar behovet av flexibilitet, eftersom det hela tiden måste vara balans i systemet. Det tog Fortum fasta på när de utvecklade Fortum Spring – tjänsten som gör att företagen genom att vara flexibla i sin elanvändning kan få en lägre elräkning och till och med tjäna pengar på sin flexibilitet. 

I ett energisystem behöver konsumtionen och produktionen vara i balans, varje sekund året runt. De senaste decennierna har energipolitiken fokuserat på att öka andelen väderberoende produktion som sol och vind, samtidigt som planerbar produktion i södra Sverige lagts ned. Det gör att behovet av flexibilitet ökat och för dig betyder det att du kan tjäna pengar på din elanvändning. Fortum Spring är ett nytt sätt att hjälpa företag tjäna pengar samtidigt som elnätet blir mer stabilt. 

– Fortum Spring kan ses som ett gigantiskt virtuellt batteri, där oanvänd kapacitet samlas in och används när den behövs. Efterfrågeflexibilitet handlar därför om att använda befintliga resurser mer och mer effektivt, säger Fortum Springs affärsutvecklingschef Mui Nguyen.

”Alla vinner”

Ett bra exempel på en användare är ett datacenter som är utrustat med batterier för att kunna klara driften även vid strömavbrott. Med hjälp av Fortum Spring kan denna lagrade effekt användas tillfälligt för att hjälpa till att stabilisera nätet eller bidra med extra energi – ofta inte mer än cirka 10-30 sekunder åt gången. Den här tjänsten får datacentret betalt för och kan därmed tjäna extra på det reservsystem de ändå behöver ha.  

– I bästa fall kommer pengar från att bara vara redo att använda reservkraft, utan att ens använda den. Alla vinner, säger Mui Nguyen.

Behöver kunden inte göra något för att skapa intäkter på den här marknaden?
− Nej, grunden är att vi hanterar allting utan att det påverkar deras processer. Men vi behöver förstås välja den marknad som passar bäst. 

Och det märks alltså knappt?
− Ett datacenter har förmodligen batterikapacitet på 10-15 minuter, så om det kopplas bort 30 sekunder vid ett par tillfällen under året är det inget som påverkas. Däremot kan det ha stor betydelse för elnätet i stort. 

Vilka typer av kunder är extra intressanta ur ett svenskt perspektiv?
− Datacenter och energilagringsaktörer är mest intressanta, men vi vill samarbeta med industribolag också. Vi har bland annat jobbat med ett stålbolag där vi kan kontrollera deras ugn, eftersom det inte gör någon skillnad ifall ugnen stängs av i 30 sekunder. Sen tittar vi noga på pappersindustrin samt bolag inom elektrolys och andra kemiska processer.