Blogg

Tio enkla knep för smart energianvändning

14 juni 2022, 15:24

Kvinna gör smoothie, familj spelar kort

När elpriserna stiger kraftigt, är det något som drabbar många hushåll. Men det går att minska energianvändningen och därmed sina kostnader. Fortums energirådgivare Fredrik Holmqvist delar med sig av sina tio bästa knep.

Koppla ur mobilladdaren

– Ett vanligt exempel på där energi används i onödan är laddare till mobiler och laptops. Sladdar som har en klump på sig drar energi om de sitter i ett vägguttag, oavsett om det sitter något i andra änden eller inte.

Om vi tar ett räkneexempel med mobilladdare, så kan vi säga att det finns 1 mobilladdare till varje mobilabonnemang i Sverige. Om hälften av dem sitter i väggen dygnet runt med en effekt ”i vila” på ca. 0,2 watt så motsvarar det en årsförbrukning för 600 - 800 villor om vi räknar att en villa använder ca 15 000 - 20 000 kWh per år.

Stäng av saker du inte använder

– Man kan göra det enkelt för sig genom att använda förgreningsdosor med en röd avstängningsknapp på. Med hjälp av en sådan kan det vara ganska enkelt att se till att man inte har igång saker man inte använder. Har man tv, hemmabioanläggning och en digitalbox inkopplade i en sådan är det bara att slå av med den röda knappen. Det är onödigt att ha kringutrustning igång om inte TV:n är igång. Samma princip gäller även för datorer.

Byt lampa i dina spotlights

– Har du spotlights som suttit där ett tag brukar de ha halogenlampor. Då kan det vara bra att byta ut dem mot LED-belysning istället. En halogenspot, som motsvarar belysning från en 40 watt glödlampa, har en effekt på cirka 25 watt och en LED-spot på cirka 2 watt. Har du tio belysningspunkter i ett rum så sparar du ca 250 kWh per år, eller cirka 300 kr. Det blir ungefär 300 kronor på ett år. Ofta brukar man ha fler belysningspunkter än så.

Stäng dörren till badrummet

– Detta gäller om du har golvvärme eller handdukstork i badrummet. Att värma upp något kräver ganska mycket energi. Har du golvvärme i badrummet är det bra att se till att ha dörren stängd när den är igång – framförallt om man bor i lägenhet. Annars blir det i praktiken så att du värmer upp lägenheten med badrummets golvvärme, när värme egentligen ingår i hyran.

Köp en luftvärmepump

– Bor du i en villa och har elelement som uppvärmning brukar jag rekommendera att investera i en luftvärmepump. Det brukar ofta vara en bra investering som brukar betala av sig själv under en femårsperiod. Det du ska tänka på då är att man ska låta luftvärmepumpen göra jobbet. Elelementen ska man ha ställda på ett par grader lägre än vad man har på luftvärmepumpen. Då får man effekten att luftvärmepumpen gör den största delen av jobbet, men om inte den orkar med själv och temperaturen i huset sjunker så kommer elelementen in och stödvärmer lite.

Täta dina fönster

– Har du gamla och dragiga fönster kan du börja med att se om du behöver kitta om dem eller sätta ny tätningslist. Det finns också energiglasrutor som man sätter in i befintligt fönster utan att behöva byta ut dem.

Skaffa ett smartare duschmunstycke

– Det är bra att ta med sig att värme och varmvatten står för ungefär 70-80 procent av den totala energiåtgången. Är man några stycken i ett hushåll går det att spara in en del energi genom att installera snålspolande munstycken i dusch och blandare. Mängden varmvatten som går åt kan halveras av detta. Har man en familj med tonåringar hemma till exempel kan det absolut göra en märkbar skillnad när det gäller energikostnader. Det behöver inte heller innebära att man får sämre tryck i strålen. Vattnet som går åt används helt enkelt bara smartare.

Elda i kaminen

– Har du möjlighet att elda i en kamin eller öppen spis så kan det, utöver trivselfaktorn, vara bra för att också där få lite värme. Vill du ha ännu mer glädje av eldningen kan något som kallas för en Ecofan vara bra. Det är en liten fläkt som drivs av värmen från kaminen. Den fungerar ungefär som ett änglaspel. Den gör att värmen från kaminen sprids mycket bättre.

Ställ in temperaturen på vattenberedaren

– I vissa lägenheter ingår inte vattenuppvärmningen i hyran, utan man har en egen varmvattenberedare. Då kan man kolla vad temperaturen på den är ställd på. När man installerar den brukar man ställa in temperaturen på 60-65 grader ungefär. Jag rekommenderar att sänka temperaturen till omkring 55 grader istället. Sänk inte temperaturen för mycket bara. Varmvattnet behöver vara minst 50 grader vid tappstället för att undvika risk för legionellabakterier.

Skaffa en central termostat

– Har du direktverkande el med element på väggen kan du byta ut termostaterna på elementen mot en central termostat som gör att de synkar med varandra. En sådan åtgärd brukar kunna spara in ungefär 15 procent när det gäller energiåtgången. Tillsammans med att sätta in en luftvärmepump brukar det kunna göra ganska märkbara skillnader.

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

You've got the power!

Skaffa ett smart elavtal och få:

  • Full koll på din el med vår app Mitt Fortum
  • Möjlighet att lägga till våra smarta tilläggstjänster
  • Fri månadsavgift i 1 år

Välkommen till en smartare vardag!

Skaffa ett nytt elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in