Blogg

Så elsäkrar du hemmet

12 april 2023, 11:44

Så elsäkrar du hemmet - teckna ett smart elavtal

Med allt mer elektronik blir det viktigare än någonsin att se över säkerheten i hushållet, särskilt om det finns djur eller familjemedlemmar av olika storlekar. Här är några enkla tips.

1. Få bort dammet från eluttagen

Damm i och kring eluttag kan vara förenat med livsfara eftersom minsta gnista från kontakter eller sladdar kan orsaka brand. Ta för vana att dammsuga stickkontakter och skarvsladdar ordentligt.

2. Byt ut trasiga kablar

Många använder sina trasiga datorkablar och mobilladdare betydligt längre än önskvärt. Visst går det ibland att skjuta upp problemet med lite tejp, men generellt gäller att trasiga kablar bör kasseras i en behållare för elektroniskt avfall. Om du har apparater som tenderar att överhettas eller lukta bränt är det förstås en viktig varningsklocka.

3. Köp alltid CE-märkta produkter

CE-märkningen står för Conformité Européenne och betyder att produkten är kontrollerad och godkänd för att få säljas fritt inom EU, bland annat med hänsyn till säkerhet, miljö och hälsa. Te en extra till för att säkerställa att CE finns på plats, och undvik att beställa billig elektronik från andra sidan jorden.

4. Petsäkra uttag

Om du har barn eller husdjur finns det alltid en risk att eluttagen förr eller senare väcker nyfikenhet. Ta för vana att plugga igen de uttag som inte används.

5. Använd plana ytor

Det är vanligt att använda laptopen i sängen. Men med mjuka underlag är det lätt att täppa till datorns fläktfunktion vilket riskerar överhettning. Köp istället en knäplatta så att fläkten får jobba som den ska.

6. Dammsug bakom vitvarorna

Bakom kylskåpet samlas ofta en hel del damm och skräp. Men risken är att beläggningarna gör att kompressorn behöver jobba betydligt hårdare. Detta medför dels högre energikostnader, men kan också innebära brandfara i längden.

7. Undvik hängande sladdar

Med nyfikna barn (eller bitsugna husdjur) är hängande sladdar väldigt roliga att utforska. Skaffa kabelclips eller kabelremmar för att säkerställa att de är så svåra som möjligt att dra i.

 

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal