Blogg

Papperslös struktur - och bättre ekonomi

01 september 2022, 06:40

Kvinna vid sin dator

Att skippa pappersfakturorna ger inte bara mindre papperssvinn och administration – det kan också hjälpa till med ordning och reda på privatekonomin. Det menar i alla fall David Stiernholm, flitigt anlitad struktör och föreläsare.

Vad är ditt bästa tips till någon som har en smårörig privatekonomi?

– Skaffa överblick. Rita eller skriv upp vilka konton du har och vad du använder dem till. Lista alla återkommande räkningar du får under ett år, summera och räkna ut hur mycket det blir i genomsnitt per månad. För egen del överför jag den summan varje månad från mitt lönekonto till ett räkningskonto varifrån räkningarna betalas. Då slipper jag bli överraskad då en hög årsavgift för något plötsligt ska betalas en månad.

Förespråkar du att hantera alla räkningar vid ett och samma tillfälle eller så snart de dyker upp?

– Jag föredrar att lägga in betalningen så fort räkningen dyker upp, snarare än i en klump. Det som är gjort är klart! Eftersom jag har e-faktura eller autogiro på allt jag kan, rör det sig dock oftast om att snabbt bara godkänna en inkommen räkning.

Hur kan automatisering, autogiro och e-fakturor bidra till en bättre struktur? Finns det inte en risk att man tappar bort saker i mailflödet?

– Det kan bidra mycket! Det är förenklande och skönt om det som ändå ska göras kan bli gjort automatiskt. Jag har bett alla leverantörer som kan att skicka mig e-faktura. Alldeles avgörande och självklara räkningar som elräkningen har jag på autogiro för att eliminera risken att jag skulle missa den. För visst är det en risk att man tappar bort saker i mejlflödet. Därför vill jag att mina räkningar så mycket som möjligt ska hanteras direkt av min bank. Då försvinner ingenting.

Är du kund hos Fortum och vill byta till digital faktura? Logga in på Mitt Fortum och ändra nu direkt.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal