Blogg

Vad blir klimateffekten av att byta till e-faktura?

01 september 2022, 03:39

Penna mot papper

Spelar det någon roll ifall min elräkning är fysisk eller digital? Ja, i det långa loppet blir det en hel del skillnad i resursförbrukning och klimatpåverkan.

Globalt skickar företag ungefär 550 miljarder pappersfakturor varje år, en häpnadsväckande siffra som dessutom väntas öka. Samtidigt väntas de digitala utskicken öka med 10-20 procent varje år.

Enligt siffror från 2014 stod pappersfakturor för tio procent av all skog som avverkas i världen – eller samma energi som krävs för 20 miljoner hushåll.

Men det råder ingen tvekan om att det är resurseffektivt att skippa pappret till förmån för digitala fakturor. Det handlar inte bara om träd och pappersproduktion, utan om skrivarbläck, porto, transporter, kuvert och potentiell osäkerhet kring om brevet når sin rätta destination över huvud taget.

Den digitala brevlådetjänsten Kivra uppskattar att ett brevutskick genererar ungefär 9,1 gram växthusgasutsläpp, vilket alltså ger 9,1 ton utsläppsbesparingar för varje miljon utskick som kan ske digitalt istället för fysiskt.

Det låter kanske inte supermycket, men med tanke på att Kivra under ett enda år (maj 2020 till maj 2021) skickade 200 miljoner digitala försändelser och 90 miljoner digitala kvitton, innebar det att mer än 2 000 ton växthusgaser inte behövde släppas ut i atmosfären. Vilket motsvarar 230 varv runt jorden med flyg.

Klimatberäkningen handlar främst om själva pappersproduktionen och transporterna av utskicket (bland annat baserat på PostNords egen miljökalkylator).

Men i en finsk studie från 2010 räknade man specifikt på klimatnyttan av e-fakturor i små och medelstora företag. Rapportens resultat pekade på att en pappersförsändelse kunde ge ett avtryck på mellan 500 till 2 000 gram växthusgasutsläpp.

Där konstaterades att det var själva tidsbesparingen och reduktionen i arbetsinsats i form av hantering, registrering, bokföring, distribution och arkivering som bidrog till den största besparingen. Slutsatsen blev då att en e-faktura är ungefär fyra gånger så miljö- och klimatvänlig som ett pappersutskick.

Är du kund hos Fortum och vill byta till digital faktura? Logga in på Mitt Fortum och ändra nu direkt.

Ytterligare källor:

Pagero

Federal of Finnish Financial Services

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal