Blogg

Hållbara hushållstips

31 maj 2022, 08:41

Hand som håller i rengöringsflaska

Om man börjar fråga runt har de flesta några smarta husmorstips som kan underlätta vardagen eller skona miljön på olika sätt. Vissa bygger på sunt förnuft, medan andra är mer oväntade. Här är ett litet urval från nätet och litteraturen.

 1.  Städa med tandborste
  Släng inte dina uttjänta tandborstar – de fungerar nämligen utmärkt som redskap vid städning och rengöring i skrymslen som annars är svåra att nå.
 2. Läsk i toaletten
  Det går att rengöra toaletten med Coca-Cola. Genom att hälla i 1,5 liter av den bruna läsken och låta dra i tio minuter ska resultatet enligt utsago bli skinande rent. Även för rengöring av ugnsplåtar med inbrända rester går det bra att använda Cola tillsammans med bakpulver. Låt stå i några minuter.
 3. Ättika mot dålig lukt
  Ättika är en klassiker som kan användas till det mesta. Bland annat kan en liten skål ta bort dålig lukt från såväl kylskåp och dass, som inrökta festlokaler.
 4. Propplösare med bakpulver
  Istället för att hälla i starka kemikalier i vasken när det blivit stopp kan det vara smart att börja med en blandning av vinäger, bakpulver och kokande vatten. Om bakpulver inte biter är nästa steg att testa med bikarbonat istället.
 5. Bananflugefälla
  Bananflugor är lite fascinerande som irriterande. Under sommarmånaderna invaderar de gärna köket och cirkulerar frenetiskt kring fruktskålarna. Ta en kopp med vinäger, tillsätt en sked honung och droppa i lite diskmedel. Ställ koppen i närheten av deras motorväg. Då blir bananflugorna både men fastnar i brygden. Ett annat tips är att helt enkelt ställa fram ett glas rödvin – men glöm inte att det måste vara en droppe diskmedel för att skapa den rätta ytspänningen.
 6. Rengöra ugnen med bakpulver
  Även ugnen kan rengöras effektivt med hjälp av sånt vi redan har hemma. Skapa en pasta med bakpulver och vatten, smeta in i ugnen och låt stå över natten. Sen kan du skölja bort med en disksvamp och komplettera med vinägerspray för att få bort det sista. Avsluta med att låta ugnen stå på i 20 minuter på 100 grader.
 7. Potatis som brödräddare
  Undvik mögel på bröd genom att lägga en rå, skalad potatis i brödpåsen. Det går även att fukta bröd som blivit torrt. Lägg tillbaka det plastpåsen – efter ett par timmar är det mjukt igen.
 8. Blankt som ättika
  Ättika är som bekant bra till mycket. Häll en skvätt i diskvattnet när du handdiskar – det gör porslinet extra blankt samtidigt som det har en renande verkan. Om du maskindiskar kan det funka att lägga med en urpressad citronhalva i bestickkorgen.
 9. Mjölk istället för rödvin
  Har du fått rödvinsfläckar på ett klädesplagg? Testa att koka det i mjölk.
 10. Tandkräm i bilen
  Smutsig hinna på insidan av bilens fönster? Rengör med tandkräm och en fuktig trasa. Alternativt går äppelmust också bra. Tandkrämstricket funkar även på en smutsig ugnslucka.
 11. Saltad grädde
  Grädde går fortare att vispa om du tillsätter en liten nypa salt innan du sätter igång.
 12. Isbad gör gott
  Släng inte grönsaker som känns trötta. Lägg istället i iskallt saltvatten en kvart. Sen är de redo att tillagas. Mjuka potatisar kan ligga i kallt vatten över natten så att de återfår sin spänst. Alternativt gåt det att koka upp dem tillsammans med ett par sockerbitar
 13. Avskräckande olja
  Lagerbärsolja ska tydligen vara avskräckande för många insekter. Kan användas både på skärbrädan i köket och på fönsterbrädan. En skål med ättikslösning kan också vara effektivt för att slippa insekter på uteplatsen eller utedasset.
 14. Granen älskar läsk
  Om du vill att julgranen ska hålla barren lite längre, prova att hälla i citronläsk i julgransfoten. Eller lägg i kopparbitar eller några rostiga spikar istället.
 15. Saltad termos
  Luktar termoskannan unket? Häll i en matsked salt tillsammans med kokande vatten. Skaka om och låt stå över natten.
 16. Väldoftande mikro
  Rengör mikrovågsugnen genom att lägga en halv citron i en liten skål med vatten. Kör mikron på full effekt i 3-4 minuter. Låt skålen stå kvar i 20-30 minuter torka rent. Smutsen försvinner och det doftar fräscht och gott.
 17. Syrligt i toaletten
  Häll en skvätt ättika i toaletten över natten. Gnugga därefter med borste eller trasa. Undvik toalettuppfräschare som gör att man spolar ner kemikalier i avloppet varje dag.
 18. Egen propplösning
  Undvik starka kemikalier i avloppet. Gör en egen propplösare genom att blanda en del bikarbonat och en halv del vinäger eller ättika. Skölj med kokande vatten.
 19. Rengör ugnen med ättika
  Rengör ugnen genom att ställa in en skål med ättika i en timme på 50 grader. Torka med såpvatten och avsluta med vanligt vatten.
 20. Renare maskin, renare tvätt
  Rengör tvättmaskinen med jämna mellanrum. Häll en blandning med 4 msk bikarbonat och 4 msk vatten i facket för tvättmedel. Häll 4 dl ättiksprit i trumman.
 21. Släng inte sumpen
  Använd lite kaffesump som diskmedel för stekpannor som luktar starkt av något från kvällen innan.
 22. Nobba inte diskmaskinen
  Det kan vara mysigt och meditativt att diska för hand, men faktum är att det går åt ungefär fyra gånger så mycket vatten, samt 25-30 procent mer energi. Men det gäller förstås att maskinen fylls ordentligt också, så att den inte går i onödan.
 23. Tvätta trasan
  Släng inte disktrasan när den börjar bli tveksam. Kör den i diskmaskinen eller koka i några minuter tillsammans med en droppe diskmedel.
 24. Växtbaserat ägg
  Spara kikärtsspad och använd istället för ägg – tre matskedar motsvarar ett ägg. Det går också att frysa spadet.
 25. Oljig smaksättare
  Även oljan från burkar med kronärtskockor eller soltorkade tomater går bra att spara till en vinägrett.
 26. Billig buljong
  Släng inte stumpar av lök, rotfrukter och örter. Frys in och ta fram när du ska göra buljong. Stek med smör och häll på vatten. Sila bort grönsakerna och använd buljongen.
 27. Äntligen lättskalat
  Svårskalade ägg kan kokas med en matsked vinäger.
 28. Spara hacket
  Hacka hela löken och frys in hälften av hacket till nästa gång. Rätt ner i stekpannan.
 29. Mjuk ost blir hårdare
  Spara ostslattar i en bytta i frysen. Enkelt att använda för att riva över pizza eller gratäng. En fryst parmesanskalk kan till och med användas som smaksättare i en pastasås. Du plockar bara upp den innan servering.
 30. Bli populär – gör mer smoothie
  Skiva trötta bananer och lägg i frysen. Perfekt som grund till en iskall smoothie på morgonen.
 31. Skynda på processen
  Avokado mognar fortare om de får ligga i fruktskålen tillsammans med bananer, äpplen eller päron.
 32. Fett och gott
  Baconfett ska aldrig hällas i vasken. Spara i en burk istället, så kan det användas som smaksättare när du steker något annat.
 33. Nyttja hela ugnen
  Håll den färdiga maten varm genom att använda värmelådan under ugnen när den fortfarande är på.
 34. Så kokar du grönsaker
  Om din råvara har vuxit ovanför jord ska vattnet kokas upp först. Har den vuxit under jord lägger du i den i kallt vatten innan du kokar upp.
 35. Mångsidigt verktyg 1
  Hacka örter blixtsnabbt med hjälp av en pizzaskärare.
 36. Mångsidigt verktyg 2
  Använd äggskäraren för att snyggt skiva jordgubbar, champinjoner eller kokta rödbetor.
 37. Istället för den gamla plastcitronen
  Om du bara vill ha några droppar citron kan det funka att sticka hål med en tändsticka, droppa ut lämplig mängd, för att därefter sätta in tändstickan i hålet igen.
 38. Effektiv sugsvamp
  Om riset blivit överkokt kan man prova att lägga i en bit vitt bröd som absorberar vattnet. Ta av kastrullen från plattan och sätt på locket.
 39. Fräschare bräda i ett nafs
  Desinficera träskärbrädan genom att gnida in den med en halv citron. Tillsätt salt och gnid med andra halvan. Torka av med fuktat hushållspapper.
 40. Mixad glädje
  Snabbdiska mixern genom att köra den med varmt vatten och lite diskmedel. Skölj ur och låt torka.
 41. Hållbara nötter
  Förvara nötter i kylskåpet så att de inte härsknar.
 42. Snyggare sneakers
  Ett enkelt sätt att förlänga livet på dina vita gympadojjor är att smeta på en blandning av bikarbonat och vatten. Skrubba med en gammal tandborste och torka av med en fuktig trasa. Som nya!
 43. Fräschare skor
  Om skorna luktar illa finns det också knep. Det går att använda bakpulver eller bikarbonat även här – häll i ett par matskedar och låt verka över natten. Ett alternativ är att lägga in en papperstuss med ättika och låta skorna stå utomhus. Ett tredje tips är att helt enkelt lägga dem i frysen.
 44. Från kyl till frys
  Dags för kylskåpsrensning? Då är det ett utmärkt tillfälle att preppa med smaksättare i frysen – istället för att slänga och skapa matsvinn. Det går nämligen alldeles utmärkt att frysa in mjölk, juice, grädde, smör, keso och ägg (om du knäcker först). Färska örter kan hackas och läggas i påse, medan vinslattar eller det sista i pestoburken kan bli till utmärkta iskuber för framtida matlagning. Glöm bara inte att notera vad som är vad.
 45. Släng inte den ensamma strumpan
  Alla dessa udda strumpor är ett av mänsklighetens stora mysterier. Men en oälskad strumpa kan få nytt liv som dammtrasa, smart påse, handledsvärmarem mjukisleksak – eller varför inte fylla med matris och skapa en liten värmekudde.
 46. Iskaffe
  Frys in morgonens kaffeslattar som iskuber. Perfekt när du blir sugen på iskaffe en het sommareftermiddag.
 47. Mirakelmedel och fönsterputs
  Ellinor Sirén på Ekotipset kallar den här enkla fönsterputsen för ”mirakelmedel”. I grunden är det en sprayblandning med ättika, vatten och handdiskmedel som funkar på de flesta blanka ytor. Läs hur du gör här!

Källor:

 • Hushållspraktika – Allt du behöver veta för att sköta ett hem, Hans Reuterskiöld (Ordalaget, 2010)
 • Kärringråd för hushållet, Mirian Wicklund (Tiden, 1993)
 • Smarta köksknep och husmorstips – 222 sätt att förenkla din vardag (Semic, 2021)
 • Giftfri – ett rent liv utan tillsatser, Martina Johansson och Fanny Lindkvist (Forum, 2018)
 • Hållbara husmorstips – sunt bondförnuft från hela landet, sammanställning från tidningen Land
 • Ekotipsets hemsida och Instagram
 • Följ också Marléne Eriksson, som driver Instagramkontot Husmorstipset. Hon är dessutom författare till böckerna Städglädje och Ren städglädje.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

 • Elavtal för olika livssituationer
 • Alltid 100% fossilfritt
 • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal