Blogg

Guldkanten som försvann

19 januari 2023, 08:49

Malin Lernfelt, journalist

Malin Lernfelt

För några år sedan var det inte många som kunde förutspå att elbesparingar skulle bli det stora samtalsämnet 2023. Malin Lernfelt är chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån och skrev nyligen en krönika om den tuffa situationen i Skånska Dagbladet.

Vilken har varit den största uppoffringen för ert privata hushåll?

- Situationen har krävt förändringar över hela vår vardag, med fyra barn, lån med rörliga räntor, samt ökade matkostnader blir elpriserna som lök på laxen, eftersom det innebär att vi får ytterligare cirka 10 000 kronor mindre att röra oss med i månaden. Som många andra har vi fått dra in på det som varit guldkant - inte äta ute, och tänka till när man handlar, som att inte okynnes-shoppa kläder. Vi har vidtagit de åtgärder vi kan för att leva ett fungerande liv.

Du skrev i din krönika att “Fortum-appen är min bästis”. Hur använder ni Mitt Fortum för att spara el?

- Vi har elavtal med timpris och kollar det hela tiden. I appen får vi varje dag aviseringar om morgondagens elpris så att vi kan planera framåt. Vid höga nivåer tvättar och diskar vi på nätterna, samt stänger av elementen. Golvvärmen var en riktig energibov under julen och är numera avstängd. Våra två luftvärmepumpar är bara på på natten. Vi provade även att stänga av varmvattenberedaren under dagtid, men det gjorde inte så stor skillnad. Att värma upp den varje kväll drog nästan mer el än att bara ha den på.

Hur stort problem är det vi pratar om?

- Det kan låta bortskämt, men situationen gör mig orolig. Sen hör vi inte till de värst drabbade. Vi är trots allt två heltidsarbetande vuxna med relativt goda inkomster. Vi kan prioritera annorlunda och ta av våra sparpengar, men för människor som inte har de marginalerna är det katastrof med en elräkning på 10 000 kronor flera månader i rad. Det kan slå sönder en familjs ekonomi och riskerar att skapa orimliga konsekvenser eftersom det även handlar om företagande, industrin och jobben. Situationen slår från många olika håll samtidigt. Om inte regeringen gör något för att rädda de svagaste blir det dyrt för samhället i längden.

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in