Blogg

Från trasigt till lagat

30 maj 2021, 11:11

Lagar jeans med symaskin

Kulturen kring engångsanvändning är ett av de största problemen ur ett hållbart livsstilsperspektiv. Gamla vanor kan vara svåra att bryta, men det är både enkelt och roligt att underhålla sina gamla kläder och prylar. Vad kan exempelvis vara bättre än att din stickade favorittröja får några extra år?

Du kanske har hört talas om uttrycket upcycling. I Sverige är det mer känt som att “återbruka”, ”återskapa” eller “kreativ återanvändning”. Det innebär att du tar någonting gammalt eller slitet och formar om det för att ge det ett nytt värde och förhoppningsvis också ett mycket längre liv. Samtidigt som upcycling låter dig vara kreativ och får din fantasi att flöda, så sparar det också på jordens resurser och låter våra favoritprylar leva lite längre. Därför har vi samlat ihop några praktiska tips kring hur du håller dina prylar levande.

Ju svårare något är att återvinna desto viktigare blir det att återbruka. Exempelvis textilier, som är svåra att återvinna, behöver vi först och främst ta hand om men också hitta nya användningsområden till. Du kan alltid kan höra av dig till tillverkaren av klädesplagg - idag har nämligen många klädmärken egna syateljéer för att reparera knappar, dragkedjor, revor med mera.

Tips! Återbruka andras saker genom att handla second hand. Du kan också sälja saker som du själv är trött på, eller rentav ge bort.

Hål i jeansen?

Det är ganska enkelt att lära sig att lappa hål i kläderna. Ibland räcker det med nål och tråd, ibland kan det vara nödvändigt att köpa lite extra tyg eller använda en tygbit från ett annat plagg som förstärkning.

Tips! Se till att ditt hem har minst en nål, svart och ljus tråd, så att du kan lappa de flesta av dina kläder oavsett färg. Kom ihåg att vända plagget ut och in när du lagar det för att dölja eventuella trådknutar.

Knappast ett hästjobb

Kläder med knappar, exempelvis skjortor, kommer ofta med en extra knapp som är fäst på tvättetiketten. Ibland kommer även dessa med en liten tråd i rätt nyans för att sy fast knappen. Kom ihåg att spara både tråden och knappen, något du annars ångrar när olyckan är framme. Om du vill vara helt säker så kan du sy fast knappen lite extra på tvättetiketten med nål och tråd. Om mer än en knapp saknas kan du alltid gå till en skräddare eller tygbutik för att köpa en eller en helt ny uppsättning knappar. Kom ihåg att det inte tar lång tid att sy knappar, och det är framförallt inte svårt!

Rent, fräscht och långlivat

Ett klädesplaggs livslängd styrs mycket av hur det rengörs och underhålls. Du kan spara år genom att tvätta rätt och underhålla plagget. 

  • Tvätta alltid kläder enligt tvättanvisningarna, det sparar på kläderna i det långa loppet.
  • Tvätta kläderna ut och in för att spara klädernas färg och form.
  • Tvätta inte heller kläderna för ofta. Ofta sker det omedvetet att man kastar ner kläder man använt i tvättkorgen.
  • För många plagg, som jeans, rockar och stickade kläder, räcker det med att vädra och använda fläckborttagning vid behov. Det räcker i regel att tvätta exempelvis jeans en eller två gånger om året. 
  • Om du inte har möjligheten att vädra så kan du också lägga kläderna i frysen ett tag för att fräscha upp dem.
  • Använd galltvål för att ta bort fläckar. Den är gjort på naturliga fetter istället för blekmedel, parfym eller tillsatta konserveringsmedel.
  • Använd tvättpåse för känsliga föremål som exempelvis BH:ar med bågstöd.
Små insatser för klimatet

Som kund hos Fortum kan du nu sänka din elräkning genom att anta våra klimatutmaningar. Bland annat så kan den här månaden laga något trasigt och tjäna 24 timmar el, timmar som vi drar av från din elräkning. Först behöver du bli kund hos oss på Fortum.

Teckna elavtal     Läs mer om utmaningarna 

Att visualisera sin energiförbrukning brukar vara det enklaste sättet att skapa medvetenhet kring förbrukning och kostnader. Genom att få koll på var kilowattimmarna hamnar kan man påbörja vandringen mot ett mer energisnålt och kostnadseffektivt liv. För Fortum-kunder finns redan i dag den funktionen i appen Mitt Fortum, där du kan se din elanvändning svart på vitt.