Blogg

Ett tomt rum är ett mörkt rum, eller?

27 maj 2021, 09:22

Led-lampa

När elräkningen dyker upp, är det inte sällan man ställer sig frågan om vilka apparater och vad det är hemma som ligger bakom siffrorna. Ofta betalar man räkningen och tänker inte mer på det förrän nästa månad vid samma tid. I själva verket finns det många saker du kan göra för att påverka men också många gamla fällor som du bör ha koll på. Det är dessutom win-win med tanke på att både du och klimatet tjänar på det.

I mörka delar av världen är belysning extra viktigt. Det stora skiftet till LED-lampor har flyttat kostnaden för belysning från elräkning till lampa, men som tur är så håller LED-lamporna länge. Helt klart är i alla fall att den gamla devisen ”ett tomt rum är ett mörkt rum” inte längre gäller – i vart fall om syftet är att spara pengar på el. Fortfarande tycker vi att det är rimligt att släcka efter sig om det är ett rum ingen kommer vara i resten av kvällen, men räkna inte med att kommer att märkas på elräkningen.

Vitvarornas gråzon

Hans Rosling brukade tala om att tvättmaskinen när den kom banade vägen för en jämställdhetsrevolution och vi kan alla instämma i att utan kyl, frys, ugn, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare mm skulle livet förändras dramatiskt.

Våra hjälpredor i hemmet använder dessutom mindre el och vatten än vad många tror. Den dyraste delen av ett diskmaskinsprogam är exempelvis diskmedelskudden, inte vattnet eller elen. Just diskmaskiner har dessutom den stora fördelen att de fungerar ännu bättre om disken inte sköljs innan, så det är ytterligare ett moment som går att hoppa över.

När det gäller kylen så brukar rekommendationen vara att inte ha så kallt – däremot är det viktigt att hitta en avvägning mellan kallare (lite högre elanvändning) och varmare (sämre hållbarhet på det som är i kylen). Viktigast för elanvändningen är även i kylen och frysens fall åldern på dem. Utvecklingen går snabbt och nya vitvaror använder markant mindre el. Så har du modell äldre och har möjlighet att byta kan det också märkas på dina framtida elräkningar.

Moderna maskiner anpassar sig efter tvättmängd, så bästa energispartipset för tvätten är egentligen också ett klädspartips - fundera på hur mycket som slentriantvättas där det skulle räcka med att hänga ut dem på vädring istället.

I gråzonen mellan uppvärmning och vitvaror hittar vi två saker som förutom att göra nytta även använder en hel del el, samtidigt som de är lätta att glömma bort: Golvvärmen i badrummet och handdukstorken. Dra ned golvvärmen några grader, det är fortfarande skönt och det fungerar fortfarande som värmekälla för badrummet, samtidigt så kommer det att synas på elanvändningen. Handdukstorkar som även ska fungera som värmekälla i badrummet använder också mycket el samtidigt som de sällan behöver vara igång hela tiden.

När hemmet också blir en laddstation

Även om Norge ligger långt före oss så ökar försäljningen av antalet laddbara bilar i Sverige snabbt. Det är bra. Samtidigt så kommer det förstås att märkas i form av ökad elanvändning hemma när mackbesöken ersätts med en laddbox på husknuten eller för den delen parkeringsplatsen.
Det ligger relativt långt borta innan de kommersiella tillämpningarna finns på plats, men trots allt är en elbil inte bara en bil. Det är också ett energilager på hjul. Som ofta står hemma. Med en elbil ansluten till hemmet öppnar det upp för allehanda tjänster kopplade till flexibilitet och balansmarknad, som ett energilager för egen elproduktion eller varför inte för att överbrygga kortare strömavbrott?

Små insatser för klimatet

Som kund hos Fortum kan du nu sänka din elräkning genom att anta våra klimatutmaningar. Bland annat så kan den här månaden laga något trasigt och tjäna 24 timmar el, timmar som vi drar av från din elräkning. Först behöver du bli kund hos oss på Fortum.

Teckna elavtal     Läs mer om utmaningarna 

Att visualisera sin energiförbrukning brukar vara det enklaste sättet att skapa medvetenhet kring förbrukning och kostnader. Genom att få koll på var kilowattimmarna hamnar kan man påbörja vandringen mot ett mer energisnålt och kostnadseffektivt liv. För Fortum-kunder finns redan i dag den funktionen i appen Mitt Fortum, där du kan se din elanvändning svart på vitt.