Blogg

7 smarta prylar för energieffektivisering

06 februari 2023, 14:53 Reading time: 3 minutes

Människa håller upp solpanel

Du har förmodligen redan ganska bra koll på vad man kan dra ner på för att spara el i hemmet - det finns många förändrade beteenden som kan göra skillnad på sikt. Men tekniken kan hjälpa oss bli ännu bättre. Här är några prylar som sparar energi.

1. Smart termostat

Om du har en gammal termostat i hemmet kan det vara läge att se över möjligheten att byta. Dagens smarta termostater ger nämligen goda möjligheter till kraftigt reducerade värmekostnader.

Det finns en uppsjö modeller som kan styras genom en app för att exempelvis tidsinställa temperaturen automatiskt under dagen. Många modeller har dessutom zon-indelning, så att du kan reglera olika rum för sig.

Att koppla på smarta termostater till dina befintliga element är enkelt. Det innebär att du kan höja värmen på distans när du är på väg hem efter en fjällresa. Naturligtvis går det i dag att koppla systemet till din digitala röstassistent.

2. Wifi-element

En enklare alternativ till smart termostat är att byta ut enstaka gamla element till uppkopplade varianter. Dessa är ofta stilrent designade och kan styras med mobilen.

3. Smart elmätare

För dig som verkligen vill ha koll på elanvändningen i realtid kan en smart elmätare vara en klok investering. Det är ett bra sätt att få överblick så att allt fungerar som det ska och att det inte uppstår några överraskningar på elräkningen. För dig som samtidigt producerar el med solpaneler är det extra smidigt att kunna se överskottet som säljs på nätet.

4. Smarta vägguttag

Ett annat sätt att effektivisera elanvändningen är att använda smarta vägguttag. De är i regel billiga och kan styras via app eller röstassistent för att stängas av och sättas på, samt för att ställa in automatiska timers med schemaläggning. Det kan till exempel vara praktiskt att ställa in för tv och stereo, ifall dessa ändå i regel bara används mellan klockan 17-21 på kvällarna. Standby-läget drar som bekant en del el i onödan, och det är inte alltid man kommer ihåg att stänga av helt.

5. Smart belysning

Smart belysning blev snabbt en viktig del av det smarta hemmet. I dag finns en uppsjö med uppkopplade lampor och armaturer som kan kopplas upp med wifi eller bluetooth. Du kan dimma eller sätta på belysningen med app eller digital assistent, eller ställa in scheman så att ljuset är mjukt på morgonen och stängs av mitt på dagen. Vissa modeller stängs dessutom av automatiskt när du lämnar hemmet med mobilen.

6. Rörelsesensorer

Rörelsesensorer är oftast förknippade med säkerhet, och kan till exempel trigga igång belysning och larmsignal ifall någon försöker bryta sig in i hemmet. Men i vardagen kan det också vara smidigt att automatiskt kunna tända och släcka belysning beroende på ifall någon befinner sig i rummet eller inte. Många modeller kan även mäta temperatur och ljus så att både värme och belysning kan triggas vid behov.

7. Duschtimer

Att begränsa duschtiden är som bekant en enkel och effektiv åtgärd för en mer energieffektiv vardag. Det finns en uppsjö av enkla, sugproppsförsedda timers på marknaden som hjälper dig mäta hur länge du står under strålen - antingen digitala eller gamla hederliga timglasvarianter.

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in