Blogg

7 bra matväxter som främjar biologisk mångfald

30 april 2023, 23:23

Biologisk mångfald

Det finns många sätt att skapa hållbar positiv inverkan genom sin odling – oavsett om det sker i trädgården eller balkonglådan. Här är några tips på växter som bidrar till biologisk mångfald samtidigt som de är vackra och kan användas i matlagningen. Win-win-win!

1. Gräslök

Gräslök är inte bara gott på det mesta. Det är också en flerårig lökplanta med vackra lila blommor som lockar pollinatörer som bin och fjärilar.

2. Lavendel

Lavendel är en aromatisk växt, vars blommor kan användas till en rad olika saker – bland annat i matlagning, mot insektsbett eller för att göra te. Växten lockar både bin, fjärilar och humlor.

3. Gurkört

Både gurkörtens blommor och blad kan användas i sallader och drinkar, och gurkört har traditionellt nyttjats som medicinalväxt. Den älskas också av bin och humlor.

4. Koriander

Koriander är en annan ört som gärna lockar bin, särskilt när den får blomma och bilda frön. Och så älskar ju alla koriander. Eller?

5. Krasse

Krasse är en till synes oansenlig liten salladskrydda, men den har en del fördelar i att den är lättskött och blommar under perioder då andra växter inte gör det. Det gör pollinatörerna extra glada och tacksamma.

6. Dill

Dill är inte bara en omistlig krydda i det svenska köket – det är också en ganska lättskött och tålig växt som både kan främja pollinering och fungera som värdväxt för fjärilslarver.

7. Klöver

Klöverblommorna är smaskens för pollinerande insekter, samtidigt som klöverbladen är rika på rika vitaminer, protein och mineraler, och kan användas i både sallader, soppor och smoothies. De sägs även ha antiinflammatoriska egenskaper.

Läs mer om hur vi främjar biologisk mångfald vid vattenkraftverken.

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in