Fortum Recycling & Waste investerar i produktion av premiumplast tillverkad av CO2

Fortum Recycling & Waste kommer att starta ett pilotprojekt för produktion av högkvalitativ plast tillverkad av CO2. Pilotprojektet, som använder CO2 från avfallsförbränning, är det första i sitt slag globalt. Beslutet att investera 10 miljoner euro i forskning och utveckling av Carbon2x-tekniken stärker Fortum Recycling & Wastes position som föregångare inom CO2-baserad plast.

Carbon2x-konceptet, som lanserades av Fortum i april 2022, syftar till att återvinna icke återvinningsbart avfall genom att fånga upp koldioxidutsläppen från avfallsförbränning och återföra den infångade koldioxiden tillbaka till materialcirkulationen i form av högkvalitativ plast.

Den första fasen av Carbon2x-piloten som genomfördes vid Fortums avfallsförbränningsanläggning i Riihimäki , i Finland lyckades fånga CO2 från rökgaserna från avfallsförbränning och kombinera CO2 med väte för att producera metan, ett viktigt mellansteg i produktionen av material med högre värde, såsom plast.

Den första fasen av Carbon2x-piloten som genomfördes vid Fortums avfallsförbränningsanläggning i Riihimäki , i Finland lyckades fånga CO2 från rökgaserna från avfallsförbränning och kombinera CO2 med väte för att producera metan, ett viktigt mellansteg i produktionen av material med högre värde, såsom plast.

- Resultaten av våra första försök har varit mycket uppmuntrande och visat att koldioxidutsläpp från avfallsförbränning kan användas för att tillverka nya material och därför har vi beslutat att investera i att skala upp projektet. I nästa fas siktar vi på att producera plast tillverkad av CO2 från avfallsförbränning. Såvitt vi vet är vi det första företaget i världen som testar detta i praktiken", säger Tony Rehn, programdirektör på Fortum Recycling & Waste.

- Vi är särskilt intresserade av att producera högkvalitativ plast som används i till exempel livsmedels- och kosmetikaförpackningar, leksaker och hemelektronik. Med detta vill vi bidra till att minska beroendet av fossilbaserade råvaror och sluta kretsloppet för avfallsförbränning för gott, fortsätter Rehn.

Pilotprojektet kommer att genomföras med flera containrar i industriell skala på Fortums anläggning i Riihimäki, och de innehåller den teknik och den utrustning som krävs. En kritisk del har varit design och innovation för den nödvändiga laboratorie- och pilotutrustningen.

Återvinning av kol kan vara ett hållbart sätt att producera klimatvänlig plast

Enligt forskning förväntas den globala efterfrågan på plast växa trefaldigt fram till 2050 och det finns fortfarande mycket få alternativ till plast i många branscher, till exempel läkemedels- och livsmedelsindustrin. Idag produceras 90% av plasten från fossila råvaror som olja. För att bekämpa klimatförändringarna är det av avgörande betydelse att minska användningen av jungfruliga, fossila råvaror. För att uppnå detta behövs nya lösningar som kompletterar mekanisk återvinning. Att fånga in och återvinna kol från avfallsförbränning är en del av denna lösning.

- Varje år genererar européerna nästan 100 miljoner ton icke återvunnet avfall som omvandlas till energi. Förbränning är en viktig del av det nuvarande avfallshanteringssystemet, men det orsakar också utsläpp. Vi anser att även utsläpp kan och måste omvandlas till nya råvaror", säger Timo Piispa, vd för Fortums Circular Solutions.

- Att anta Carbon2x-konceptet i stor skala innebär att 90% av den koldioxid som släpps ut i atmosfären från avfallsförbränning skulle kunna fångas upp och absorberas i produkter.

Förutom i Finland har Fortum avfallsförbränningsanläggningar i Danmark och Sverige, samt under uppbyggnad i Storbritannien. Carbon2x-tekniken kan komma att användas även vid dessa anläggningar i framtiden. I Sverige har vi påbörjat en förstudie för att kunna omvandla vår koldioxid till användbara material och kemikalier.

Fortum Recycling & Waste planerar att fortsätta att skala upp Carbon2x-projektet steg för steg mot produktionskapacitet på industriell nivå före slutet 2030. Nästa fas i pilotprojektet kommer att ta cirka två år, men de första proverna av plastmaterialet förväntas redovisas redan i slutet av sommaren 2024.

Mer information:

Tony Rehn, Carbon2x Programme Director
tony [punktum] rehn [snabel-a] fortum [punktum] com, +358404855857

Maiju Daniel-Huhtaniska, Communications & Marketing Manager
maiju [punktum] daniel-huhtaniska [snabel-a] fortum [punktum] com, +358503502861

Karin Willquist, Program Lead New Business
karin [punktum] willquist [snabel-a] fortum [punktum] com, +46703750363