Pressrelease

Fortum planerar storskalig solpark på södra Gotland

25 augusti 2023, 11:00

Fortum undersöker möjligheterna till en storskalig solpark i Havdhem på södra Gotland. Området omfattar 95 hektar och beräknas ha en installerad kapacitet på cirka 90 MW. 

I linje med sin strategi ökar Fortum sin tillväxt inom solkraft i Norden. Nu inleds arbetet med utreda möjligheterna för en solpark i närheten av Havdhem på södra Gotland. Alvret solpark blir Fortums första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige. Sedan tidigare har bolaget ett solkraftsprojekt på 80 MW i Virolahti, Finland.

-Solkraft har en viktig roll i den gröna omställningen och bidrar till stor klimatnytta. Vi ser betydande potential för solkraft i Norden och det är mycket glädjande att vi nu inlett vårt första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums sol- och vindkraftsverksamhet. 

Tillståndsprocessen för en solpark i Sverige tar mellan 1–3 år och efter ett möjligt investeringsbeslut väntas byggnationen ta cirka ett år. Men det kan dröja ytterligare några år att ta solparken i drift på grund av den elnätsutbyggnad som krävs för att kunna ansluta solparken till regionnätet.

-På Fortum finns vi med genom hela värdekedjan, från projektering, byggnation och genom solparkens livstid på cirka 35–40 år. Vi ser fram emot ett gott och långsiktigt samarbete med lokalbefolkning och andra lokala aktörer, säger Frida Moberg, projektutvecklare på Fortum.