Pressrelease

Borealis tecknar PPA-avtal avseende vindkraftsel med Fortum för sin produktion i finska Borgå

17 februari 2022, 10:15

Borealis är en av världens främsta leverantörer av avancerade och cirkulära polyolefinlösningar, ledande i Europa inom baskemikalier och gödningsmedel. Avtalet med Fortum sträcker sig över åtta år och 800 gigawattimmar. Avtalet gäller från mitten av 2024 då Fortum tar vindkraftsparkerna Pjelax-Böle och Kristinestad Norr i drift.

Kalax wind power park 3 2021-05

-Som Europas tredje största producent av fossilfri kraft är vi glada att börja samarbeta med en partner som delar vårt engagemang för en renare värld, säger Mats Persson, chef för den fysiska elhandeln hos Fortum.

De två vindkraftparkerna Pjelax-Böle och Kristinestad Norr kommer bestå av sammanlagt 56 vindturbiner med kapacitet för att generera ca 1,1 terawattimmar per år. Båda parkerna kommer att drivas av majoritetsägaren Fortum. Byggnationen inleds i januari 2022 och planerad driftsättning är senast mitten av 2024. Avtalet mellan Fortum och Borealis omfattar tio procent av produktionen.

Med avtalet tar Borealis ett steg närmare sin målsättning att minst 50 procent av verksamheten i Europa ska drivas med förnybar energi senast 2030.

-Ska vi förverkliga vårt åtagande att bli verkligt hållbara måste vi börja med den egna verksamheten. Vi är väldigt nöjda över att avtalet med Fortum tar oss närmare att nå våra ambitiösa energi- och klimatmål, säger Wolfram Krenn, Borealis Executive VP Base Chemicals & Operations.

Läs mer
https://news.cision.com/fortum/r/fortum-and-borealis-sign-new-long-term-power-purchase-agreement-to-supply-renewable-energy-to-produc,c3508804