Pressrelease

Årets laxsläpp blir digitalt

28 april 2020, 06:07

30 000 lax- och öringar skall som vanligt släppas ut i Stockholms ström, men detta år kommer intresserade att få följa utsättningarna digitalt via en livesändning. Fortum, fastighetsbolaget HEBA och Stockholm Stad sätter gemensamt ut lax och havsöring i Strömmen. På grund av rådande omständigheter inbjuder Fortum alla som vill se evenemanget att logga in istället för att ge sig ut.

Laxsläppet-bild

-Eftersom vi fortsatt skall tänka på att hålla avstånd och undvika trängsel så önskar vi att hålla åskådarantalet på en låg nivå. Samtidigt vet vi att laxsläppet är mycket populärt, och för många ett riktigt vårtecken. Därför ordnar vi en direktrapportering på plats med en direktsändning från evenemanget, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige

Utsättningen av lax och havsöring i Stockholms påbörjades år 1973. De fiskar som sätts ut nu får enligt lag inte fiskas upp förrän de är minst 60 cm för lax och minst 50 cm för havsöring: då väger de åtminstone 1,4 kg. Fisken präglas på det vatten­drag den sätts i eller vuxit upp i så att vuxna fiskar återvänder efter ett par år, öringen från skärgården och laxen ända från södra Östersjön.

Laxsläppet sker enligt mångårig tradition vid Stockholm ström, och kommer i år att gå av stapeln kl. 13:00 måndagen den 4 maj. Varje år sätts ungefär 30 000 laxar och havsöringar ut i vattnen, vilket bidrar till att bevara bestånden så att Stockholm kan bevara det unika särdrag att man kan fiska lax mitt inne i city.

-Som stockholmarnas energibolag är vi stolta att kunna bidra till att bevara det unika laxfisket i centrum. Det är ju ett av de fenomen som ger Stockholm något extra. För mig har dessutom alltid laxen symboliserat energi och rörelse precis som vårt företag, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum. 

För den som vill se laxsläppet så kommer det gå att följa utsättningen digitalt från klockan 13.00 den 4e maj.