Tips för elbilsladdning

Att köra en elbil kräver lite mer planering än att köra bensin eller dieselbil. Här finns därför några tips på vad du ska tänka på när du planerar en resa med elbil.

Flicka med telefon i bil

Om du har erfarenhet av elbil kanske du känner igen något av det vi skriver. Du kanske också får några nya tips.

1. Planera din resa väl

 • Planera laddpauserna innan du åker på en lång resa med elbil.
 • Det finns många appar och laddkartor du kan använda för att planera din resa, och i Fortums Charge & Drive-app kan du se driftstatus i realtid på alla våra över 3900 laddare i Norden.

Ladda ner appen här.

2. Anpassa resan till din elbil

 • Elbilar är olika. Känn din bil och hur du laddar den.
 • Anpassa resan efter körningen som ger elbilens längsta räckvidd.
 • Kör säkert i trafiken och uppmärksamma andra förare.

3. Var uppmärksam på andra när du laddar

 • Det rekommenderas att inte snabbladda batteriet mer än 80 procent. Efter det kommer många att upptäcka att laddningshastigheten sjunker betydligt eftersom det tar längre tid att placera strömmen på bilens batteri. Här kanske du vill flytta till en semisnabb laddningsstation. Då hjälper du också nån som kan behöva snabbladdaren lite mer än du just då.

4. Var beredd på temperaturförändringar

 • Kom ihåg att temperaturen ute påverkar din räckvidd. När du planerar din rutt kan du gärna beräkna några mil extra i reserv. Med detta undviker du obehagliga överraskningar om temperaturen längs rutten plötsligt sjunker.
 • Kom ihåg att din laddningstid påverkas av kylan. Om du behöver ladda en morgon efter att bilen har stått en lång och kall natt kommer det att gå mycket långsammare än när temperaturen på batteripaketet är normal. Använd sedan en vanlig (eller semisnabb) laddare tills batteriet är varmare, eller kör tills bilen är varm om du har nog ström till att göra så.
 • Du får den högsta laddningseffekten när bilen är varm och batterinivån är låg.

 5. Ta med nödvändig utrustning för resan

 • Ta med laddningskabel med typ 2-kontakt för normal eller semisnabb laddning anpassad till din elbil. Om du stannar för en övernattning eller något som tar lite längre tid kanske du inte behöver snabbladda. Många övernattningsställen har laddare för elbilar, och de flesta kommuner har laddare för besökare.

6. Kör säkert - välj vägar som har laddare

7. Använd laddkartan, då vet du alltid var du ska ladda

 • Din bils GPS kanske inte alltid uppdateras med laddningsstationer i ditt område. Vid behov kan en laddkarta hjälpa dig att nå den närmaste laddningsplatsen. Fortum Charge & Drive-appen har en laddkarta som ger dig vägbeskrivning till närmaste laddare i vårt nätverk.

 8. Ladda när du kan - inte när du måste

 • Det rekommenderas ofta att ansluta elbilen till en laddare även om du kanske inte behöver ladda där och då. Om du stannar på en plats med en laddningsstation, om bara i fem minuter, anslut kontakten.

9. Spara energi - ta pauser

 • Vid många laddningsplatser är det möjligt att få något att äta medan du laddar.
 • Om du tar pauser blir du inte så trött när du kör långt!