Snabbladdning av elbil under vintertid

Barn i snön

Vad är det som styr hur snabbt jag kan ladda min elbil?

Många kunder undrar vad  det egentligen är som "styr" hur snabbt elbilen laddas vid snabbladdare, under olika väderförhållanden. Varför laddar bilen långsammare när det är kallt, och varför laddas den inte lika snabbt efter att batteriet laddats 70 - 80% ? Elbilen styr hur mycket effekt du får.

Vid DC-laddning (snabbladdning) kan effekten vara högre än vad batteriet i din elbil tål. Därför är det bilen, dess elektronik och batteri som avgör hur snabbt du kan snabbladda. Det är särskilt två saker som kommer att påverka laddningshastigheten:

  • Hur fullt batteriet är 
  • Hur kallt eller varmt batteriet är (temperatur)

Därför laddar elbilen långsammare efter att batteriet laddats 70 - 80%

För att förstå hur snabbladdning fungerar måste du förstå hur batteriet är utformat. Battericellerna i din elbil består av en positiv och negativ elektrod och en elektrolyt som gör att litiumjoner kan röra sig mellan elektroderna i en eller annan riktning, beroende på om bilen laddar eller batteriet laddar ur.

När batteriet laddas skjuts positiva litiumjoner över till den negativa elektroden tills det är fullt.

Illustrativ bild negativa och positiva joner

När det börjar bli fullt blir det också smalare när det gäller utrymmet för litiumjonerna i den negativa elektroden. Elektroden behöver mer tid för att frigöra utrymme för litiumjoner som är på väg över. Därför reduceras laddningseffekten när du når en viss spänningsnivå på battericellerna. Vanligtvis cirka 70 - 80%.

 

Kylans påverkan på laddningen

När det är kallt rör sig litiumjonerna långsammare i elektrolyten. Elektrokemiska processer är känsliga för temperatur. Vid samma laddningseffekt kan cellspänningen vara högre än vid mer idealiska temperaturer. Detta kan förstöra cellerna. Konsekvensen är att laddningseffekten måste minskas.

Bilen kommunicerar med laddaren och minskar automatiskt effekten. En av våra leverantörer av snabbladdare, ABB, indikerar att en elbil med "normal storlek" på batteripaketet kan förvänta sig 30 minuters laddningstid från 0 - 80% vid 10 grader. Vid 0 grader ökar laddningstiden till 45 minuter och vid -10 grader kommer laddningstiden att närma sig 90 minuter.

Så här får du den bästa effekten när du snabbladdar på vintern

  • Du får den högsta effekten när bilen är varm och har lite el kvar på batteriet.
  • Ladda inte elbilen direkt  efter att den stått parkerad över en natt eller en längre tid. Snabbladdningen blir effektivare om du har tagit en åktur eller om du laddat  i en AC laddare innan ("semisnabb laddare") 
  • Ladda inte över 80% på snabbladdaren om du  inte behöver det. Ju mer el i batteriet, desto långsammare går laddningen.