Pressrelease

Klarälven och Gullspångsälven avslutar årets Älvstädning

02 september 2019, 09:35

Älvstädningen, i samarbete med idrottens miljöorganisationen Städa Sverige, är nu inne på sitt sjunde år. I år inleddes den i Indalsälven och avslutas den 7-8 september med Klarälven och Gullspångsälven. Av de drygt 2000 idrottsungdomar som anmält sig är det 520 som kommer att städa denna helg. Björn Ferry, ambassadör för älvstädningen, deltar i städningen tillsammans med ett hundratal ungdomar i Karlskoga under lördagen för att fira avslutningen.

klarälven-älvstädningen-2018

-Älvstädningen är ett fantastiskt samarbete med Städa Sverige fortsätter att göra nytta och även i år är det en hel del skräp som har plockats bort tack vare idrottsföreningarnas insatser. Vi har vattenkraftverk längs de älvar vi städar så projektet är högst relevant för oss och vår natur samtidigt som kan vi stötta lokala idrottsföreningar genom att de tjänar pengar till föreningen, säger Desirée Hylander, projektledare för Älvstädningen på Fortum.

Ungefär 9 000 ton skräp slängs varje år i Sveriges natur, något som även frestar på djurlivet. Sedan initiativet Älvstädningen påbörjades har tusentals ungdomar i idrottsföreningar längs älvarna städat bort mer än 177 ton skräp. För att fira den insats som dessa ungdomar gjort genom åren ordnar Fortum och Städa Sverige tillsammans med ambassadören Björn Ferry.ett mindre event för de sju idrottslag i Karlskoga som deltar i årets städning. 

Förra året deltog cirka 509 ungdomar från 24 föreningar längs Klarälven och Gullspångsälven, tillsammans plockade de 9,5 ton skräp. Vid dykarstädningen i Karlstad hittades mängder med cyklar, men även en dator och en del vägskyltar. Det vanligaste skräpet är dock plastpåsar, burkar och pappersförpackningar.

- Det finns konkreta bevis för att idrottsföreningarnas insats är bra för naturen. Just därför är vi stolta över att vi fortsätter engagera och utbilda lokala idrottsföreningar att göra nytta i deras närmiljö. Genom att vara med och plocka skräp bidrar vi till att skapa positiva attityder hos idrottsungdomar, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Ungdomar från deltagande idrottsföreningar plockar bort skräp på utvalda sträckor utmed Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Årets andra nyhet är att tio särskilt utvalda idrottsföreningar kommer att ta vattenprover för att undersöka och analysera förekomsten av mikroplaster. Längs Klarälven och Gullspångsälven kommer vattenprover att tas i Hagfors, Karlstad, Degerfors och Gullspång. Resultatet av alla provtagningarna kommer att publiceras efter den sista Älvstädningen.

Älvstädningen satte igång den 17-18 augusti i Indalsälven. Därefter har Ljusnan och Dalälven städats. Nu avslutas projektet i Klarälven och Gullspångsälven den 7-8 september.

Om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under ett antal helger sommaren 2019 kommer föreningar att plocka bort skräp på utvalda sträckor utmed Indalslälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven med biflöden. Alla föreningar som deltar får betalt för sitt arbete.