Pressrelease

Öppet Hus på vattenkraftverket i Forshuvud

27 maj 2019, 06:03

Lördagen 1 juni öppnar Fortum upp portarna för allmänheten till Forshuvuds kraftverk i Borlänge. Nytt för i år är en unik lösning där ett storskaligt batteri kopplats till vattenkraftverket vilket innebär kraftigt förbättrade möjligheter att balansera väderberoende produktion som vindkraft.

BatTwo-batteries-2019

-Det är en helt unik lösning som vi har satt i drift på Forshuvud, och det är därför särskilt roligt att öppna upp kraftverket för allmänheten och visa upp hur vi utvecklar vattenkraften, säger Markus Anfält, anläggningsansvarig för Forshuvuds vattenkraftverk.

Forshuvuds nuvarande kraftverk vid Dalälven har varit i drift sedan 1990 och förser energisystemet med 209 GWh, vilket motsvarar ungefär 9 400 eluppvärmda hushåll.

Under våren har Fortum installerat en innovativ lösning med ett storskaligt batteri, bestående av ett större antal litiumjonbatterier, som är kopplat till vattenkraften och ser till att reglera elproduktionen. Nu har besökarna på Öppet Hus möjligheten titta på lösningen och ställa frågor till Fortums experter.

Fortums Öppna hus är ett populärt evenemang som lockar stor publik. Förra året kunde allmänheten besöka vattenkraftstationerna i Dönje och Ljunga. Det öppna huset i Forshuvud är det andra för i år, det första var i Bergvik den 11 maj.

Dörrarna är öppna mellan 11.00-14.00, ingen föranmälan krävs. Fortum bjuder på fika. Besökare rekommenderas att samåka eller välja kollektivtrafiken då möjligheterna till parkering är begränsade. Följ anvisningarna på plats.

Adressen till kraftverket är: Forshuvuds kraftverk, Tolvmilavägen. Postnr: 781 27 Borlänge

GPS-koordinater: 60°32'08.6"N 15°25'23.5"E