Blogg

7 smarta sätt att använda plast på ett mer hållbart sätt

04 juli 2023, 14:31 Reading time: 3 minutes

7 ways to use plastic smart

Ett mångsidigt material som plast borde kunna användas på flera sätt efter att det fyllt sin funktion i en produkt eller förpackning. Här är några enkla tips på hur du kan nyttja plastens egenskaper i vardagen. Du kan säkert komma på fler!

1. Iskalla vattenflaskor

I Sverige är det trots allt ganska ovanligt att vi är i akut behov av att köpa vatten. Ändå svämmar butikshyllorna över av olika kolsyrade smakkombinationer. Att investera i personliga flaskor till alla i familjen kan vara ett sätt att minimera behovet av att köpa nya engångsflaskor hela tiden i sommarvärmen.

De flaskor som ändå landar i pantpåsen kan förstås med fördel nyttjas fullt ut när vi ändå har dem. Fyll med kranvatten och ställ i kylen för att ta med på språng en varm sommardag – eller lägg i frysen så att du har utmärkta kylklampar till nästa picknick. När isen smält har du dessutom perfekt kallt vatten att släcka törsten med.

2. Miniväxthus

Genomskinliga plastförpackningar med lock kan fungera utmärkt som små växthus ifall du vill kickstarta fröer i hemmet. Fyll med jord, placera fröerna och skapa en växthuseffekt i miniatyrformat. Du kan även använda plastdelar som tak för att en fröstickling ska ta fart i sin kruka.

3. Fågelmatare

Klipp hål i en plastförpackning eller flaska och häng den i trädgården fylld med fågelfrö. Bevittna i realtid hur du får nya kompisar.

4. Smart förvaring

Plastförpackningar med gropar och fack – eller uttjänta islådor för den delen – kan fungera utmärkt som förvaring för barnpyssel. Eller så gör du en kitschig vuxenvariant till smycken, skruvar, skrivbordsmaterial, kryddor, mediciner eller andra småprylar.

5. Kreativ konst

Plastburkar eller avklippta plaströr kan fungera utmärkt som behållare för pennor, ätpinnar, pasta eller bestick. Ta hjälp av någon med ungdomlig lekfullhet eller estetisk glöd och dekorera för kul effekt.

6. Matlådor

Självklart använder du redan dina uttjänta glasspaket som behållare för matrester i kylen. Men ta det gärna steget längre och ta för vana att blanda ihop en perfekt restlunch och lägg i frysen. Även använda takeaway-förpackningar kan få ett längre liv − perfekt den där dagen när ekonomi och inspiration tryter och du behöver en snabb jobblunch eller tv-middag. Glöm bara inte bort att skriva på exempelvis frystejp vad det innehåller för att undvika eventuell besvikelse (eller förvirring).

(Många menar att man inte bör tillaga mat i plastbehållare i mikron − lämpa i så fall över på glas- eller porslinstallrik när du ska värma dina fynd.)

Det behöver inte ens alltid handla om hårdplast heller. En krämig pasta kan brutalt skyfflas ner i en plastpåse och in i frysen, vilket blir perfekt att ta med till jobblunchen (även om det inte ser superaptitligt ut). Plast är ofta matsvinnets värsta fiende.

7. Krukor

Spara hårda plastförpackningar som kan användas som små planteringskrukor – funkar utmärkt för örter, grönsaker eller små blommor som inte behöver så mycket jord. Sätt på balkongen eller i trädgården. Glöm inte göra hål i botten så att vattnet kan rinna ut.