Fortum Hybrid

Fortum Hybrid är en smart kombination av förutsägbarheten med ett fast elpris och ett rörligt elpris som följer marknaden. Du binder alltså en del av priset och den andra delen är rörlig.

Meeting demand
Elpris med en fast del…

Ger stabilitet och förutsägbarhet eftersom Fortum Hybrid-avtalet har en fast del där elpriset förblir oförändrat under hela avtalsperioden.

Variable price
…och en del som du kan påverka!

Den rörliga delen utgörs av en profilkostnad som påverkas av ditt förbrukningsmönster. Genom att förflytta din elförbrukning till dygnets billigare timmar kan du påverka din profilkostnad.

Fortum Hybrid kombinerar fast och rörligt elpris

Fortum Hybrid är ett 1-årigt tidsbundet elavtal för dig som vill ha förutsägbarhet men samtidigt möjligheten att påverka ditt elpris till viss del.

Det fasta kWh-priset sätts datumet du som kund tecknar och är samma för hela avtalsperioden, medan den rörliga delen förändras för varje månad och består av din profilkostnad. Profilkostnaden är ett resultat av när du väljer att använda elen. Om du som kund har möjlighet att styra din förbrukning till dygnets billigare timmar då elpriserna är lägre, så får du en lägre profilkostnad. Om du är timmätt så får du en egen profilkostnad (läs mer om timmätning här). Om du är månadsmätt kommer du få profilkostnaden som är baserat på hela kollektivet den månaden. Profilkostnaden kan innebära både en minskning och en ökning av din elräkning. 

Vanliga frågor om Fortum Hybrid

Vad är Fortum Hybrid?
Chevron down

Fortum Hybrid är ett elavtal med en 1-årig avtalsperiod. Det är i grunden ett fast elavtal, men består även av en rörlig del. Det fasta elpriset sätts datumet du som kund tecknar och är samma för hela året, medan den rörliga delen förändras för varje månad och består av din profilkostnad.

För vem passar Fortum Hybrid?
Chevron down

Fortum Hybrid passar dig som vill ha förutsägbarhet i ditt pris. Du vill till viss del kunna planera dina kostnader i förväg, men du vill också ha möjligheten att påverka ditt elpris. Då kan Fortum Hybrid, med sina två delar, en fast och en som du kan påverka, vara ett bra val för dig! Möjligheten att påverka den rörliga delen blir större om du är timmätt.

Vad är profilkostnad och hur räknas det ut?
Chevron down

Profilkostnaden är ett resultat av när du väljer att använda elen. Om du som kund har möjlighet att styra din förbrukning till dygnets billigare timmar då elpriserna är lägre, så får du en lägre profilkostnad. Det finns således en profilkostnad för dig personligen och en profilkostnad för hela kollektivet, dvs när majoriteten av våra kunder väljer att använda elen. Profilkostnaden styrs även av vilket elområde du som kund bor i. Om du är timmätt så får du en egen profilkostnad. Om du är månadsmätt kommer du få profilkostnaden som är baserat på hela kollektivet den månaden.

Vad är timmätning och vem passar det?
Chevron down

Timmätning, eller timpris som det också kallas, innebär att ditt rörliga elpris sätts timvis, det betyder att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet istället för att få ett medelpris för hela månaden. Det innebär att du i större utsträckning kan påverka ditt elpris genom att förbruka elen under tider på dygnet när elpriset är lägre. Elpriset varierar nämligen kraftigt under dygnet och är oftast billigare på natten när färre behöver el. Men timpris passar inte alla. När du byter till timpris och din månadskostnad i större utsträckning påverkas av när du använder elen, innebär det att ditt elpris kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor. Det passar kunder som har en förhållandevis hög förbrukning, samt har möjlighet att lägga om mycket av sin elanvändning till dygnets billigare timmar. Ofta är det poster som kräver mycket el, som uppvärmning av hus och vatten, som som drar mest el. Läs mer om timmätning här.

Vill du veta mer om Hybridavtalet eller teckna?

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig!

Få koll på elen med Mitt Fortum appen

I Mitt Fortum appen kan du logga in och ta del av information och tjänster som du som kund kan tänkas behöva. Här kan du se hur mycket el du använder och jämföra elanvändningen över tid. Du kan även följa elpriset i realtid och planera din elanvändning. Elpriset varierar nämligen kraftigt under dygnet och med hjälp av appen kan du känna att du har full koll på din elförbrukning. 

I Mitt Fortum kan du dessutom:

  • Se dina fakturor och få information om betalstatus och fakturaintervall
  • Betala din faktura direkt med Swish
  • Anta klimatutmaningar och få sänkt elräkning

Vi hjälper dig teckna Fortum Hybrid.

Våra handläggare berättar gärna mer om Fortum Hybrid. Välkommen att ringa oss på 020 - 46 00 00. Våra öppettider är vardagar 08:00-16:00.

Certifiering: