Pressrelease

Elfte året för Städa Sverige och Fortums initiativ Älvstädningen

22 augusti 2023, 07:00

Älvstädningen är tillbaka för elfte året och drygt 3 000 idrottsungdomar kommer att plocka skräp längs fem älvar där Fortum har vattenkraftverk. Tidigare OS-guldmedaljören Björn Ferry är återigen med på plats för att städa längs älvstränderna. Älvstädningen genomförs den 26–27 augusti i 35 kommuner längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

Intresset för att delta i Älvstädningen växer ständigt bland lokala idrottsföreningar och förutom att göra en viktig miljöinsats får alla deltagande föreningar en ersättning för sin insats. Ersättningen är ofta ett uppskattat bidrag till klubbkassan och kan bidra till att den lokala ungdomsidrotten kan utvecklas.   

- Det är roligt med det växande intresset och att idrottsföreningar vill delta i kampen mot skräpet. Vi ser det som en positiv indikation på att Ävstädningen håller sig aktuell år efter år, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Den lokala närvaron är en viktig del av Fortums hållbarhetsarbete som både handlar om miljö- och social hållbarhet. Älvstädningen kombinerar miljönytta vid älvarna med ett aktivt stöd till idrottsföreningar i samhällen där Fortums verksamhet finns. 

- Älvstädningen har bidragit till att göra älvar fria från 277 ton skräp sedan starten 2013, men det är också ett fantastiskt sätt för oss att träffa människor som bor i närheten av vår verksamhet säger Sofia Steinbock, projektledare på Fortum. 

Innan idrottsungdomarna ger sig ut för att städa så genomför alla en digital miljöutbildning. För att få mer insyn i hur nedskräpningen påverkar i vatten och på land. Nytt för i år att materialet har kompletterats med mer kunskap om hur vattenkraft fungerar och vikten av fossilfri elproduktion.  

Notis: Med anledning av de höga vattennivåerna i våra älvar efter de senaste veckornas kraftiga regn görs vissa förändringar gällande städsträckorna längs med vattendragen i år. Som en säkerhetsåtgärd kommer skräpplockningen, där de höga flödena påverkat älvstränderna, genomföras mer landbaserat i anslutning till älven. 

Kontakt

Tel: +46760251728
sofia [punktum] steinbock [snabel-a] fortum [punktum] com