Så minskar du elförbrukningen i din villa

Att det går åt en del el när du bor i villa är inget nytt, men vad kan du göra för att minska din elförbrukning på både lång och kort sikt? Vi ger dig våra bästa experttips.

Elförbrukning och elpriser

Priset på el styrs av en mängd olika faktorer. Bland annat beror det på att Sveriges elnät är sammanlänkat med elnätet i Europa. Stora delar av året exporterar vi el. Det är bra eftersom vår el kan minska koldioxidutsläppen i länder som inte producerar el på ett miljövänligt sätt. Elexporten bidrar dock också till att vårt elpris stiger eftersom priset påverkas av elpriser i hela Europa. Det är nämligen den dyraste producerade kilowattimmen i området som bestämmer priset. En annan faktor som styr hur mycket elen kostar är priset på fossila bränslen. Förnybar elproduktion ökar hela tiden men än idag produceras mycket fossilbaserad el med gas, kol och olja i Europa. Efter Rysslands krig med Ukraina har många länder valt att inte importera gas från Ryssland. Det har lett till att priset på gas ökat vilket i sin tur har lett till ökat elpris.

I Sverige produceras mycket el i norra Sverige. Elanvändningen däremot sker till stor del i de södra delarna av landet. Den begränsade överföringskapaciteten från norr till söder gör att en del av den el som produceras i norr inte kommer till södra Sverige. Det har bidragit till att elpriserna stigit framförallt i de södra delarna. Vädret är faktiskt också en faktor som styr elpriset. När allt mer elproduktion sker med förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och solkraft blir elproduktionen helt enkelt mer väderberoende. Som privatperson kan det svårt att styra över politiska beslut, läget i Europa och vädret, men det du kan påverka är din egen energiförbrukning. Det finns många saker du kan göra för att minska din elanvändning om du bor i en villa. En del är snabba och enkla och andra ger effekter på lång sikt. Genom att minska din elförbrukning kan du sänka din elkostnad, men inte bara det – du gör också en insats för miljön.

Sänk temperaturen i huset

Den största delen av elförbrukningen i en villa går till uppvärmningen. Det är alltså här du kan spara mycket el och pengar. Det gäller särskilt dig som bor i en villa med direktverkande el. Visste du att du kan sänka din elförbrukning med fem procent genom att sänka inomhustemperaturen med en grad? Vill du inte sänka värmen i hela huset kan ett alternativ vara att dra ner på värmen i rum som du sällan vistas i. Och du, en mysig tröja och ett par raggsockar på fötterna håller värmen bra! Du kan också spara el och pengar genom att minska på användningen av varmvatten. Att värma vatten är energikrävande. Duscha lite mer sällan, lite kortare och lite kallare och byt till snålspolande duschmunstycken.

Täta fönster och dörrar

När du har sänkt värmen i villan är det förstås viktigt att behålla den värmen som finns. Har du otäta fönster och dörrar kommer kall luft att sippra in. Täta därför alla fönster och dörrar. I äldre hus kan det löna sig att byta gamla fönster till mer energieffektiva fönster. Kontrollera också hur det står till med kylskåpsdörren och frysdörren. Även där kan det förekomma läckage.

Se över värmeläckage i ditt hus

Är du osäker på hur stora värmeläckage du har kan du undersöka det med hjälp av en värmekamera. Med hjälp av värmekameran kan du upptäcka var kalluften smyger sig in och var värmen läcker ut. När du vet var läckaget finns kan du också prioritera rätt åtgärder och minska elförbrukningen i villan.

Se över värmesystemet

Värmer du upp din villa med direktverkande el kan det löna sig att byta värmesystem. Vilket värmesystem du ska välja beror bland annat på vilken typ av hus du bor i, hur tomten ser ut och var i Sverige du bor. Ett alternativ är en värmepump som hämtar värme från luft, vatten, jord eller berg. Jord- och bergvärme ger till exempel låga driftskostnader men har en relativt hög investeringskostnad. Ett annat alternativ är en luft-vattenvärmepump som omvandlar energi från uteluft till ett vattenburet system. Även här är investeringskostnaden ganska hög. En luft-luftvärmepump är inte lika kostsam att installera. Den värmer upp luften inomhus med energi från luften utomhus. Nackdelen är att den inte värmer upp vattnet. En frånluftsvärmepump återvinner värme från husets ventilationsluft och ger både värme och varmvatten. Systemet passar dock bara i hus med lämpliga ventilationssystem. En villa kan också värmas upp med en elpanna, oljepanna, vedpanna, pelletspanna, kombinationspanna eller med fjärrvärme. Innan du byter värmesystem bör du jämföra olika värmesystem. Kontrollera investeringskostnader, verkningsgrad och vilka system som passar med husets typ och läge. Många väljer att också komplettera värmesystemet med till exempel solceller eller en kamin.

Minska elförbrukning och sänka elkostnad – enkla tips i vardagen

Nu har vi tipsat om hur du kan minska elförbrukningen i en villa. Att byta värmesystem och fönster kan vara nödvändigt men är ganska stora och kostsamma insatser. Det finns många saker du enkelt kan göra i din vardag för att minska elförbrukningen och sänka elkostnaden.

1. Välj diskmaskinen

Strunta i att diska för hand under rinnande vatten. Det går nämligen åt mycket mer vatten vid handdisk än vid maskindisk. Innan du sätter på diskmaskinen ska du dock se till att den är fylld till brädden för att utnyttja diskmaskinen optimalt.

2. Fyll tvättmaskinen och häng tvätten

Precis som med diskmaskinen ska du se till att fylla tvättmaskinen innan du kör ett tvättprogram. Tvätta gärna också i 40 grader istället för i 60 grader. På så sätt kan du nästan halvera elförbrukningen. En riktig energibov är torktumlaren. Lufttorka därför tvätten inomhus eller utomhus.

3. Byt till LED-lampor

LED-lampor och lågenergilampor drar mycket mindre el än traditionella glödlampor. Dessutom har de en mycket längre hållbarhet. Du sparar alltså både el och slipper byta lampor lika ofta när du byter från glödlampor till LED- och lågenergilampor.

4. Undvik standby-läge

Många elektriska apparater drar el även i standby-läge. Det gäller till exempel laddsladdar, skärmar och stereoanläggningar. För att undvika elförlusten kan du koppla apparaterna till ett grenuttag så att du med ett knapptryck kan stänga av alla apparater samtidigt. Är du nyfiken på vad olika apparater drar kan du investera i en elmätare.

Certifiering: