Energikostnader för hus & lägenhet

Alla kringkostnader som förknippas med en bostad brukar kallas för driftskostnader. Men vad betyder egentligen det? Driftkostnad är helt enkelt allt det som kostar för att bo i en bostad. Vad som ingår i driftskostnaden varierar beroende på bostadstyp. För en villa inkluderas bland annat värme, vatten, el, hemförsäkring, sophämtning och sotning. Driftskostnaden för en bostadsrätt inkluderar oftast värme, vatten, el och hemförsäkring. Det finns dock bostadsrättsföreningar där värme och vatten ingår i månadsavgiften. Driftskostnaden för en hyresrätt inkluderar vanligtvis el och hemförsäkring. Snitt för driftkostnad för en villa, bostadsrätt eller hyresrätt kan variera mycket. Här ska vi titta närmare på just elförbrukningen och elkostnaden varje månad och hur dessa skiljer sig mellan olika bostadstyper. För vad är egentligen inkluderat i elkostnaden och går det att påverka elräkningens storlek?

Olika energikostnader

Elkostnaderna varierar relativt mycket i Sverige mellan olika hushåll. Det beror bland annat på boendeformen – villa, bostadsrätt eller hyresrätt – men även andra faktorer spelar in. Energikostnaderna påverkas till exempel av:

· bostadens uppvärmningssystem

· antal personer i hushållet

· var i Sverige bostaden ligger

· bostadens isolering och ventilation

· elpriset

 

Uppvärmning

Olika boendeformer påverkar elanvändningen olika mycket, men generellt kan man säga att 75 procent av elförbrukningen går till värme och varmvatten. Personer som bor i villor förbrukar vanligtvis mer el än personer som bor i lägenheter, och hur mycket mer beror framför allt på husets uppvärmningssystem. En villa som värms upp med direktverkande el förbrukar till exempel mycket mer el än en villa som värms upp med fjärrvärme, bergvärme, luftvärmepump eller solceller. Även klimatet påverkar uppvärmningskostnaderna. En villa i Skåne har till exempel lägre kostnader för värme och varmvatten än en villa i Norrland. Elförbrukningen och därmed månadskostnaden för el varierar också efter årstiderna. På vintern förbrukar vi mer el och då är månadsfakturan för elen högre och på sommaren är förbrukningen och fakturan mindre.

Vatten

Varje person i Sverige använder ungefär 140 liter vatten varje dag. Av dessa är 50–60 liter varmvatten. Främst behöver vi vatten till vår personliga hygien. Visste du att du använder mellan 45 och 60 liter vatten när du duschar i fem minuter? Du använder också vatten när du spolar på toaletten och när du diskar, tvättar och lagar mat. Du kan ganska enkelt minska din vattenförbrukning. Ett sätt är att duscha kortare och ett annat att fylla tvätt- och diskmaskinen ordentligt innan du sätter på ett program. Vad kostar då vatten? Ja, det beror faktiskt på var i Sverige du bor. Du betalar dels en fast månadsavgift, dels ett pris per liter vatten hushållet förbrukar. De kommunala avgifterna varierar från runt två öre per liter till över tio öre per liter. Det innebär i sin tur att vattenkostnaden varierar mycket mellan olika hushåll.

Elektricitet

Förutom uppvärmning och varmvatten använder vi el till en mängd andra saker vare sig bostaden är en villa eller en lägenhet. Den elförbrukningen kallas för hushållsel. Det är helt enkelt den el som går till belysning, spis, kyl, frys och alla annan elektrisk utrustning. Hur stor elförbrukningen är beror bland annat på hur många personer som bor i bostaden och vilka vanor personerna har. Konsumentverket gör varje år en uppskattning över hushållens ekonomi och kostnader. I hushållskostnader inkluderas bland annat mat, kläder, hygienartiklar, tv, telefon – och el. För ett hushåll med en person räknar Konsumentverket att hushållsselen kommer att kosta 590 kronor per månad år 2023. För ett hushåll med fyra personer är kostnaden för elen 1 280 kronor per månad.

 

Här finns dock mycket du kan göra för att spara el och pengar. Några exempel på elbesparande åtgärder är:

· släck lampor i rum där ingen är

· byt glödlampor till energieffektiva LED-lampor

· sänk eventuell golvvärme några grader

· byt ut gamla vitvaror mot nya och mer energieffektiv

· skippa torktumlaren och hängtorka kläder och andra textilier

· se över ditt elavtal.

Hur skiljer sig energikostnaderna för hus och lägenheter?

Boendeformen är en faktor som tydligt påverkar elförbrukningen och därmed priset för elen du betalar varje månad. En lägenhet, både en hyresrätt och en bostadsrätt, är normalt en energieffektiv bostad. Det beror bland annat på att bostadsytan ofta är mindre och att lägenheten har färre ytterväggar och kan utnyttja värme och isolering från resten av byggnaden. I de flesta hyresrätter betalar inte hyresgästen för uppvärmning och varmvatten. Det ingår i hyran. Man betalar alltså det som brukar kallas för varmhyra. Hur elen fungerar i en bostadsrättsförening kan se olika ut. Vissa föreningar tecknar ett gemensamt elavtal och fördelar elkostnaden efter förbrukning på hushållen. I andra föreningar tecknar bostadsrättsinnehavare egna elavtal. Den största elförbrukningen går, som sagt, till att värma upp bostaden. Bor du i en villa är det alltså här du kan göra förändringar som kan få stor effekt på din elförbrukning och elkostnad. Ett enkelt sätt är att helt enkelt sänka inomhustemperaturen. Sänker du värmen med en grad kan du spara så mycket som fem procent på din elförbrukning. Andra enklare saker som du kan göra för att minska energiförluster i huset är att täta fönster och dörrar och se över husets isolering. Sedan har det ju så klart stor betydelse vilket uppvärmningssystem huset har. Som vi såg innan är det dyrt att ha ett hus som värms upp med el när elpriserna stiger. I många fall lönar det sig därför att installera ett nytt värmesystem. Vilket värmesystem som passar bäst i ditt hus, till exempel luftvärmepump, jordvärme, bergvärme eller solpaneler, beror på typ av hus och var huset ligger.

Vad är normal energiförbrukning?

Elanvändning varierar alltså mellan olika boendeformer och mellan olika hushåll. Generellt kan man dock säga att elförbrukningen och kostnaden är högre för den som bor i en fristående villa jämfört med den som bor i lägenhet.

Hus och villor

Normal elförbrukning för en villa är ungefär 5 000 kWh per år. För en villa som värms upp med direktverkande el är elförbrukningen ungefär 20 000 kWh per år. För en eluppvärmd villa år 2022 landade uppvärmningskostnaden på nästan 50 000 kronor, eller runt 4 000 kronor per månad.

Lägenheter

En normal elförbrukning för en lägenhet där värme ingår i hyran är cirka 2 000 kWh per år. För en större lägenhet kan elförbrukningen vara ungefär som en villa, alltså runt 5 000 kWh. Under år 2022 hamnade den totala elkostnaden inklusive elnät, elpris och skatter för mindre lägenheter på ungefär 7 500 kronor per år, alltså runt 600 kronor i månaden. Hur du betalar för bostadens värme kan skilja sig åt beroende på om du bor i en hyresrätt eller i en bostadsrätt. I de flesta hyresrätter inkluderas värmen i hyran. Detta gäller också för de flesta bostadsrättsföreningar.

Certifiering: