Elavtal i lägenheter och bostadsrätter

Att välja rätt elavtal för din lägenhet eller bostadsrätt är ett viktigt beslut som kan påverka både din plånbok och miljön. Med olika elavtal att välja mellan kan det dock vara överväldigande att veta vad som passar ens individuella behov. I denna artikel kommer vi att guida dig genom några viktiga faktorer att överväga när du väljer elavtal, så att du kan fatta ett informerat beslut som passar just dig.

Välj rätt elavtal till lägenheten

När du flyttar till en lägenhet är det dags att teckna ett elavtal. Ett elabonnemang till lägenheten behöver du för att kunna tända lamporna, ladda mobiltelefonen, sätta på ugnen och mycket mer. Elavtal till bostadsrätt eller hyresrätt – vilket avtal är bäst? Ja, det finns olika alternativ. Du kan välja om du vill teckna ett elavtal till lägenhet med fast pris, rörligt pris eller timpris. De flesta elhandelsbolag erbjuder alla dessa typer av elavtal. Väljer du ett fastprisavtal betalar du samma pris per förbrukad kilowattimme under hela avtalsperioden. Det innebär att du får god koll på din elkostnad eftersom den kommer att vara ungefär densamma varje månad. Ett rörligt elpris justeras efter elpriset på elbörsen och i slutet av månaden betalar du ett medelvärde av timkostnaden för elen. När elpriset sjunker betalar du alltså mindre för din el, och när elpriset stiger kommer din elräkning att bli dyrare. Historiskt sett brukar det löna sig över tid att välja ett rörligt elavtal men självklart måste din privata ekonomi klara pristopparna. Timprisavtal på elen innebär att ditt pris justeras varje timme efter elbörsen. Har du möjlighet att styra din elförbrukning till de timmar när elen är billig kan ett timpris passa dig. Vilken avtalsform, fast elprisavtal, rörligt elprisavtal eller timprisavtal, som passar dig bäst beror på hur stor din elförbrukning är och vilka ekonomiska marginaler du har. Om du av någon anledning inte tecknar ett elavtal till din lägenhet får du ett så kallat anvisningspris och det elpriset kan vara mycket dyrt. När du väljer elbolag kan du påverka hur du vill att elen du förbrukar har producerats. På Fortum är all el till exempel hundra procent fossilfri och kommer från vatten-, vind- eller solkraft samt kärnkraft. Förutom ett elavtal måste du också teckna ett elnätsavtal. Elavtalet kan du påverka och du kan välja både elbolag och avtalsform. Elnätsavtalet tecknas med det nätföretag som tar hand om det lokala elnätet i området. Du kan alltså varken påverka val av företag eller kostnaden.

Gemensamt elavtal för bostadsrätter och hyresrätter

Många bostadsrättsföreningar och hyresfastighetsägare tecknar gemensamma elavtal för de boende. Det blir vanligtvis mycket billigare än om alla ska teckna egna avtal. Den totala energiförbrukningen läses av på en gemensam elmätare, men det går också att installera undermätare så att elförbrukningen och därmed elkostnaden kan fördelas rättvist mellan de som bor i lägenheterna.

Normal elförbrukning i lägenheter

Elförbrukningen för en mindre lägenhet ligger på ungefär 2 000 kWh årligen. För en större lägenhet kan normalförbrukningen ligga på runt 5 000 kWh. Storleken på lägenheten är alltså en faktor som påverkar elförbrukning. Andra faktorer som påverkar är hur många personer som bor i lägenheten och hur deras livsstil ser ut. En stor familj med barn förbrukar så klart mycket mer el än ett singelhushåll. De duschar helt enkelt mer, lagar mer mat, tvättar mer kläder och så vidare.

Eltjuvar i lägenheter

I en lägenhet där hyresgästen eller bostadsrättshavaren själv står för uppvärmningen och varmvattnet, till exempel många lägenheter med direktverkande el, står elförbrukningen för en stor del av den totala elanvändningen. Att sänka inomhustemperaturen med en grad kan då göra stor skillnad på elräkningen. Att dra ner duschtiden med några minuter hjälper också till att minska elförbrukningen. Mycket hushållsel förbrukas i köket och badrummet. I köket används el bland annat till kyl, frys, ugn och spis. Genom att se till att ha moderna och energieffektiva vitvaror kan du spara el. Försök också bli energismart! Vi ger några exempel:

- Öppna och stäng dörrarna till kylskåp och frys så snabbt som möjligt

- Tina frysta matvaror långsamt i kylen

- Använd lock när du kokar mat på spisen

- Utnyttja ugnens eftervärme

- Fyll diskmaskinen innan du startar den.

I badrummet kan du också bli mer energieffektiv. Fyll alltid tvättmaskinen ordentligt innan ett tvättprogram sätts på. Torktumlaren drar faktiskt än mer el än tvättmaskinen så om du har plats är det bättre att lufttorka tvätten. En handdukstork är en riktigt eltjuv. Stäng alltså av den när den inte används. Några enkla energisparande tips för hela lägenheten är att byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor och se till att apparater inte står på stand by-läge.

Vad händer med elavtalet när jag flyttar?

När du flyttar till en ny bostad måste du säga upp ditt elnätsavtal. Många elnätsbolag har villkor som säger att du måste säga upp avtalet en månad före flytten. Elhandelsavtal upphör så fort elnätsavtalet upphör. Elavtalet gäller alltså så länge den fysiska personen som tecknat avtalet och elmätare har samma adress. För att vara på den säkra sidan är det alltid bättre att dubbelkolla med sitt elhandelsbolag. Har du ett förmånligt elavtal som du vill behålla, kontaktar du elbolaget och frågar om du kan flytta elavtalet till din nya bostad. Ska elavtalet sägas upp är det bra att ha koll på avtalets bindningstid och uppsägningstid. Bryter du ett avtal i förtid tar vissa elbolag ut en brytavgift. Störst flexibilitet får du med ett elhandelsavtal utan bindningstid och uppsägningstid. Om du inte gör något val kommer du att få ett anvisningsavtal och dessa elavtal är ofta dyrare än avtal du själv tecknar. Ingår elen i hyran behöver du så klart inte teckna ett eget elavtal eller elnätsavtal.

Certifiering: