Samarbete för pollinatörer vid Avesta vattenkraftverk

Vid Avestaforsen vattenkraftverket börjar Älvpromenaden som är hem för en rad unika arter i Dalarna. Tillsammans med Avesta kommun har ett naturvårdsprojekt genomförts längs älven för att gynna pollinatörer – en avgörande del av den biolgiska mångfalden.

Firande av de vilda blommornas dag

ÖPPET HUS 18 JUNI
Tjärblomster

Bättre förutsättningar med naturvårdsbränning

Projektet inleddes i maj 2021 med en naturvårdsbränning tillsammans med Avesta kommun och Södra Dalarnas Räddningstjänst. Naturvårdsbränning är en planerad och kontrollerad brand i naturen som gynnar områdets biologiska mångfald. För att kunna utvärdera effekten av bränningen och för att föreslå bra naturvårdsåtgärder undersöktes vilka växter, fjärilar och vildbin som fanns i området.

Naturvårdsbränning hjälper till att förbättra tillgången på föda för bin, fjärilar och andra insekter. Ängsmarken som eldades är rik på växter som är värdefulla och viktiga för vildbin och fjärilar.


Inventering lägger grunden

Inventeringen visar att området runt Avesta kraftverk har många viktiga växter och insekter. Med hjälp av håvning kunde vi se att det fanns, förutom vildbin, flera intressanta fjärilar som sexfläckig bastardsvärmare, bredbrämad bastardsvärmare samt mindre blåvinge i området

Den invasiva arten silverbuske (t.v.) dokumenteras i Artportalen. Blomsterlupin är en art som ställer till problem för både andra blommor och pollinatörer. En hane av ett örtagårdsbi (t.h).

 

Flera och varierade boplatser

För att göra området ännu mer intressant för vildbin och andra insekter skapade vi i november 2021 boplatser för insekterna. Eftersom de flesta vildbin inte bygger sina bon i håligheterna i trä utan gräver sina bon i sand, lade vi en sandbädd i slänten i det soliga söderläget, nära de växter de gillar. Dessutom röjdes det undan ett antal sälgträd som gör att insekterna kommer åt blommorna lättare. Träden får ligga kvar som faunadepåer och på så sätt skapa nya bostäder för fler insekter.

Vallhumla vid tjärblomster (t.h.), den artbestäms innan den släpps ut igen. Kritsuga och humlelusern. Kritsuga är ovanlig men finns på två platser längs älven vid Avesta. Mindre blåvinge (t.v.) är en viktig pollinatör som vi vill stötta i området.

 

Genomförda åtgärder

Circular economy Åtgärder 2022
Chevron down

Under 2022 genomförades även slåtter och flera boplatser för vildbin annordnades.

District heating outages on the map Naturvårdsbränning under 2021
Chevron down

Onsdagen den 20 april genomfördes en naturvårdsbränning på en ängsmark i närheten av Avestaforsens kraftverk tillsammans med Avesta kommun. Ängsmarken som eldades är rik på växter som är värdefulla och viktiga för vildbin och fjärilar. Naturvårdsbränning hjälper till att förbättra tillgången på föda för bin, fjärilar och andra insekter.

Climate and resources Inventering av biologisk mångfald
Chevron down

Med hjälp av håvning kunde vi se att det fanns, förutom vildbin, flera intressanta fjärilar som sexfläckig bastardsvärmare, bredbrämad bastardsvärmare samt mindre blåvinge i området.