Såhär sparar du energi med Dark mode

Du har säkert hört talas om Dark Mode vid detta laget. Kanske har du redan hunnit växla om, eller avfärda det utan att ens ha prövat. Dark Mode är en visuellt dramatisk ny look för dina tekniska prylar som telefon, platta eller dator – med allt vad det kan innebära.

Fortum Dark Mode Batteri

Inställningen använder sig av ett mörkt färgschema, där baserna är nedsläckta, istället för det ljusa och vita som har varit en standard fram tills nu. Men bortom det rent estetiska, att det faktiskt är riktigt snyggt och att det är behagligt för ögonen att vila sig på, finns det faktiskt fler anledningar än att växla om till Dark Mode. Enligt flera tester, där kanske den mest kända är PhoneBuff, kan du spara väsentlig mängd med batteri, så mycket som 30 procent.

 I PhoneBuffs test, utfördes ett gäng identiska testmoment där man använde plattformar som Twitter,YouTube, Message och andra populära appar. Först testade man allt med Light Mode påslaget och sen gjordes samma sak men med Dark Mode. Resultatet är och blev spektakulärt. När batteriet dog på telefonen inställd på det klassiska ljusa läget, hade den med Dark Mode 30–33 procent batteritid kvar – vilket innebär rent praktiskt att det skulle kunna ge dig flera extra timmar av användning.

Men hur stor skillnaden blir för just dig beror, kanske inte helt oväntat också på hur hög ljusstyrka du har inställt på din skärm. I PhoneBuffs test hade man på 200 nits, vilket är en standardstyrka. Är du ute mycket, befinner dig i väldigt upplysta kontorslandskap eller i starkt solljus, är chansen att du har något högre än så. Och i så fall kan vi anta att skillnaden på batteritiden skulle bli ännu större. Skulle du då ha inställt på 300 nits borde batteriet leva upp mot 50 procent längre tid med Dark Mode påslaget. Det kan ju vara något att fundera på till sommaren eller en solig dag omgiven av snö.

Om du dessutom har en OLED-skärm på telefonen har du extra mycket energi att vinna på att byta till Dark Mode. För OLED-skärmarna stänger nämligen helt av ljuset på de svarta pixlarna, medan LCD-skärmarna bara kan tona ned. Det har också visat sig genom en rad olika tester från Apple, Google m.fl. att det inte är så bra för mobilbatterier att använda så mycket vit färg som ex. Google själva gör i sina appar. Det kommer antagligen betyda att fler av Googles appar kommer att förses med mörkerläge.

Så vad väntar du på – varför använda mer batteri än du behöver? Slå om till Dark Mode.

 

Gillar du Dark Mode? Då kommer du älska vårt elavtal!

Ladda ditt elavtal med ren el

Se ditt elpris