Enkelt uttryckt så innebär omställningen inom industrin att ersätta fossilbaserad produktion med fossilfri, samt att utveckla nya tekniker och processer som gör det möjligt. Idag använder industri-, transport- och jordbrukssektorn årligen cirka 150 TWh fossil energi i sina processer. Det är alltså energi som ska ersättas med el. Som jämförelse var Sveriges totala elanvändning 2022 137 TWh.
Ett bra exempel på en bransch i omställning är stålindustrin, där målet är att producera fossilfritt stål genom vätgasreduktion. När järnmalm ska reduceras till järn använder stålföretagen idag kol för att ta bort syret från järnet. Det efterlämnar restprodukter i form av stora mängder kolmonoxid och koldioxid. Genom vätgasreduktionen är det istället vätet som plockar bort syret från järnmalmen och efterlämnar då enbart vatten som restprodukt. Globalt står stålindustrin för cirka 7 procent av alla koldioxidutsläpp. Efterfrågan på fossilfritt stål växer och branschen har en enorm potential att avsevärt minska sina utsläpp.
Utfasningen av fossila bränslen är först och främst ett sätt att bekämpa klimatförändringarna. Men ur industrins perspektiv är det också en konkurrensfördel, en möjlighet till exporttillväxt och en ökad förmåga att möta den ökade efterfrågan på koldioxidneutrala produkter. Som ett exempel uppskattade Climate Leadership Coalition (CLC) och konsultföretaget Boston Consulting Group (BCG) i en studie som publicerades våren 2023 att den gröna omställningen skulle kunna ge exportintäkter på 85–100 miljarder euro enbart till Finland fram till 2035.
Fossilfri el i huvudrollen
Att fasa ut kol och minska koldioxidutsläppen inom industrin kräver att de fossila bränslena kan ersättas med fossilfri el i tillverkningsprocesserna. I de nordiska länderna väntas efterfrågan på el fördubblas till 800 terawattimmar år 2040. Ungefär hälften av ökningen förväntas komma specifikt från de minskade utsläppen inom industrin, till exempel vid produktion av fossilfria bränslen, kemikalier och grönt stål.
De nordiska länderna ligger i framkant av Europas energirevolution, tack vare ambitiösa klimatmål. Finland siktar på att vara koldioxidneutrala 2035 och Sverige 2045, vilket är flera år före EU:s gemensamma mål 2050. En ambitiös målsättning är en bra utgångspunkt när vi i Norden ska konkurrera med resten av världen om hållbara investeringar.
Just nu är de nordiska länderna en mycket attraktiv investeringsmiljö för fossilfri industri – vilket inte har gått obemärkt förbi. För närvarande satsas det i Finland och Sverige nära 200 miljarder euro i hållbara investeringar som just nu befinner sig i planerings- eller förstudieskedet. Den goda tillgången på prisvärd fossilfri el är en av de viktigaste faktorerna när industriföretag funderar på var de ska bygga sina produktionsanläggningar. Elproduktionen i Norden är redan nästan helt fossilfri och vi har också förutsättningar för att bygga ut den. Dessutom kombinerar nuvarande elproduktion stabil kärnkraft (18 %) med flexibel vattenkraft (54 %).
Fortum är en stark partner till industrin
Fortum är en av de elproducenter som har lägst utsläpp i Europa och vi vill aktivt delta i elektrifieringen av de nordiska länderna. Vi har en unik förmåga att säkerställa leverans av fossilfri el till våra kunder, även i stor skala. Baserat på nuvarande kapacitet är vi ett av få företag som kan garantera leveranser i terrawattskala. Vi har även lång erfarenhet av att fasa ut fossil energi ur vår egen verksamhet – vi vet hur man fasar ut kol och nu vi vill hjälpa våra kunder.
Elektrifierings- och vätgasprojekt kräver ofta ett långsiktigt och omfattande samarbete. Vi samarbetar just nu med olika strategiska kunder för att utforska möjligheterna för nya energilösningar, via förstudier och pilotprojekt.
Utfasningen av fossil energi skapar jobb och innovationer
För industriföretag är utfasningen av fossil energi en viktig konkurrensfördel. När potentiella kunder väljer vem de ska köpa material eller produkter från, kommer de inte enbart att ta hänsyn till priset utan också hållbarhetsaspekterna. Hela produktionskedjans utsläpp påverkar slutprodukternas koldioxidavtryck, så genom att minska sina utsläpp stödjer industriföretaget också sina kunders hållbarhetsarbete.
På samhällsnivå innebär investeringar i den fossilfria industrin – oavsett om det rör sig om lokala eller utländska företag – nya jobb och nya skatteintäkter. Enligt Industriarbetsgivarna, som företräder medlemsföretag inom bland annat stål-, metall- och gruvindustrin, skulle satsningarna på grön omställning inom gruvor, batteriproduktion och annan industri skapa drygt 43 000 nya jobb i Sverige.
Det kan också innebära värdefull kompetens och möjligheter till nya samarbeten. Vid utvecklingen av produktionsteknik med lägre klimatavtryck skapar företag och forskningsinstitutioner nya innovationer och vi kan förvänta oss nya lösningar med potential att revolutionera industriproduktionen.
Jobba på Fortum
Vill du bidra till ett samhälle med fossilfri energi tillsammans med oss? Du kan både vara en erfaren energiexpert eller helt ny i branschen. Utforska vilja möjligheter det finns för dig på vår karriärsida.