Hyresgästerna väljer bort det som inte är hållbart

För fastighetsägare med hyresgäster finns det goda ekonomiska incitament att se över sin energiförbrukning och möjligheterna till att komplettera med egen produktion. Men för Malte Calén i Kungsbacka har hållbarhetsomställningen större effekt än så.

Solar_Malte_Calen

I ett industriområde i Kungsbacka utanför Göteborg har Malte Calén i dag sin största fastighet – ett kontorshus i sten på 3 000 kvadratmeter. Han har stått som ägare i 20 år och har i regel sex hyresgäster. I dag är det bland annat huvudkontor för Mazda Sverige, men även ett läkemedelsföretag, en revisionsbyrå och ett elektronikbolag ryms i lokalerna.

I takt med det ökade intresset för klimat och hållbarhet har han under de senaste åren intresserat sig allt mer för hur han kan bidra till att göra fastigheten grönare på olika sätt. Sedan ett halvår tillbaka bär taket upp 300 solpaneler på sammanlagt nästan 600 kvadratmeter.

– I grunden har vi fjärrvärme för uppvärmning av fastigheten. Med de solpaneler som vi investerat kommer vi minska den totala energiförbrukningen avsevärt. Jag kan redan nu efter ett halvår se hur elräkningarna har blivit lägre tack vare solenergin.

Solar_Malte_Calen 2

Skärm i entrén

För att tydligt visa effekten för sina hyresgäster och deras kunder, har en tv-skärm placerats i entrén till byggnaden. Där visas solpanelernas produktion med staplar i realtid.

– Det är kul för hyresgästerna att se hur det funkar, om det kommer ett moln märks det direkt. Men panelerna bryr sig inte om ifall det är varmt eller kallt, de funkar året runt så fort det är lite sol. Då produktionen av el är som störst på sommaren hjälper solpanelerna till att sänka den kostnaden vi har för fläktar och luftkonditioneringen, för att kyla fastigheten.  

Han upplever att folk i dag generellt är väldigt intresserade av ett långsiktigt hållbart samhälle.

– En hyresgäst sa till och med rakt ut: ”hade huset varit uppvärmt av olja hade vi inte hyrt”. Det säger något om hur hållbarhet har blivit en affärsmöjlighet.

Och kanske ligger nyckeln till framgång just där: i insikten att det inte bara går att vara lönsam och hållbar, utan att det rentav ger ett konkurrensmässigt försprång.

Samtidigt innebär installation av solpaneler fortfarande en betydande investering. Men Malte Calén är inte orolig.

– Jag vet att jag kan få tillbaka pengarna inom tio år. För en fastighetsägare är det en lönsam investering.

Solar_Malte_Calen 3

Laddstolpar nästa steg

För att ta nästa steg i hållbarhetsarbetet för Malte Calén diskussioner med Fortum om att sätta upp laddstolpar vid parkeringen. I dagsläget finns det en enda, men ambitionen är att 5-7 ytterligare kan dyka upp under 2020.

– Jag gillar hela infrastrukturen som Fortum har, att man kan ladda med hjälp av sin bricka och en app. Nu kommer Mazda släppa en väldigt käck elbil, så det passar utmärkt att få fler platser här. Det är viktigt att nu bygga upp fler laddmöjligheter i samhället då fler elbilar används.

Som rutinerad upphandlare har Malte Calén i vanlig ordning sonderat terrängen för att hitta det bästa alternativet på marknaden. Att valet föll på Fortum för såväl solpaneler som laddstolpar är ingen slump.

– Det dyker förstås upp småskuttar på marknaden, men i en sådan här investering vill jag ha stabilitet och långsiktighet med en samarbetspartner som är stor och seriös.