Lars solpaneler var en lysande investering

Innan Lars Elisasson blev solpanelsägare trodde han att det skulle vara orimligt dyrt och inte betala sig i längden. Men sedan han väl hade investerat i solpaneler har solelen täckt en dryg tredjedel av familjens energianvändning.

solpaneler på villatak

Intresset för förnybar energi kommer naturligt för Lars, som är utbildad energiingenjör och jobbar med laddningslösningar för elbilar till vardags. Sedan 15 år tillbaka äger han andelar i ett vindkraftverk som förser honom med bastillgång på el, och som hobby har han försökt få ner energianvändningen i sitt hus i Täby genom att lägga in vattenburen värme, installera frånluftsvärmepump, sätta in energiglasfönster och tilläggsisolera vind och grund. Men det var först 2015 som han tog steget att investera i 24 solpaneler på sitt eget tak.

"Om jag hade investerat pengarna på börsen hade det kunnat gå både upp och ner. Men med solceller går det bara upp, säger Lars. Dessutom gjorde rotavdraget att investeringen blev ännu mer prisvärd."

 

Lars Eliasson, solpanelsägare

Solelproduktionen täcker 34 % av årsanvändningen

Idag producerar Lars solceller ungefär 5800 kilowattimmar om året, vilket motsvarar 34 procent av hans totala elanvändning. Men av kilowattimmarna han producerar använder Lars bara 40 procent:
– Resten säljer jag tillbaka till elnätet. Till och med i december kunde jag sälja tillbaka ett par kilowattimmar.

Och det är ingen miss i kalkylen. Tvärtom valde Lars att installera så stora paneler som bygglovet tillät, just för att kunna överproducera och sälja tillbaka ren el.

Kortare återbetalningstid än Lars hade trott

Eftersom en större anläggning innebär en högre investeringskostnad utgår många från att den också har en längre återbetalningstid. Lars räknade med 20 år, något som inte visade sig stämma:

– Återbetalningstiden beror förstås på vilket elpris du utgår ifrån, men när jag räknar på en krona för varje producerad kilowattimme har mina solpaneler inklusive bygglov betalat av sig på 17 år. Och den siffran känner jag mig mer än nöjd med, säger Lars, särskilt när det spekuleras om att panelernas livslängd kan vara 30–50 år. Han tillägger att valet föll på Fortum just för att han ville ha en trygg leverantör som finns lika länge som solcellsanläggningen.

Solpanel på tak

Solpaneler som knappt märks

Eftersom de svarta panelerna smälter in på taket, sköter sig själva och varken rör sig eller hörs brukar Lars få berätta för besökare att han har en solcellsanläggning:

– Jag har planer på att använda garagetaket till solpaneler som laddar elbilen. Förbipasserande kanske märker av dem i alla fall.

Person framför villa med solpaneler på taket

Solceller – en investering i framtiden

Trots att Lars tycker om att räkna och skapa grafer över solelproduktionen är den ekonomiska aspekten inte den viktigaste för honom:

– För mig är solpanelerna en klockren investering eftersom de gör något bra för omvärlden och för mina barn.

Läs mer om solceller från Fortum