Bidragen som gör det extra förmånligt att skaffa solceller

Även om det är en bra investering innebär installationen av en solcellsanläggning förstås en uppstartskostnad. Men numera kan du komma undan billigare genom att söka solcellsbidrag eller rotavdrag, och få skatteavdrag på överskottet av den el du producerar. Så här går det till.

kvinna med barn i knäet vid laptop

Få bidrag när du installerar solceller

Visste du att du kan få bidrag när du installerar solpaneler? Regeringen avsätter nämligen pengar för investeringsstöd till solceller, eller solcellsbidraget som det också kallas. Summan delas sedan ut till landets länsstyrelser, och det är där, på lansstyrelsen.se, som du ansöker om stödet. Från och med 2019 är stödet 20 procent av den totala installationskostnaden. Maxbeloppet är 37 000 kronor exklusive moms per installerad kilowatt. Fortums Solteam hjälper dig gärna med att fylla i blanketten. Tänk dock på att om du ansöker om investeringsstöd så kan du inte använda rotavdrag. Läs mer om investeringsstöd hos Energimyndigheten.

Installation av solceller blir mer och mer populärt och för att fler ska kunna ta del av det stöd som finns för investeringen har regeringen beslutat att i vårbudgeten skjuta till 200 miljoner extra till solcellsstöd för 2020.  

Eller använd rotavdrag för solcellsinstallationen

För dig som äger ett hus som är äldre än fem år kan du söka rotavdrag för solcellsinstallationen. Du får då ett avdrag på 30 procent som mest på själva arbetskostnaden. När vi på Fortum installerar dina solpaneler kan vi dra av rot direkt på fakturan, och visa pris både med och utan rot i offerten. Du kan dock inte kombinera rotavdrag med investeringsstöd.

Skatteavdrag för överskottsel från dina solpaneler

Vissa dagar kan dina solceller producera mer el än du förbrukar. Denna överskottsel kan du sälja tillbaka till oss (så här går det till). När du säljer tillbaka el kallas du för en mikroproducent av förnybar el och får ett skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme för elen som går in i elnätet, upp till 18 000 kronor per år. Du kan dock inte få skatteavdrag på de kilowattimmar som överstiger ditt uttag. Så om du köper 17 000 kWh per år och matar in 20 000 kWh får du inget avdrag på de 3000 kilowattimmarna över ditt eget uttag. För mer information kontakta Skatteverket.

Ditt elnätsföretag betalar dig dessutom 2 till 7 öre per kilowatt för nätnyttan du gör. Tack vare ditt elöverskott minskar nämligen elnätsföretagets kostnader för att överföra el.

Vad kostar solceller till villa?

Med solkalkylatorn kan du räkna ut hur mycket solel du skulla kunna producera med solpaneler på just ditt tak, och vad solcellsanläggningen skulle kosta för dig.

För att få skatteavdrag måste du uppfylla:

checkmark Created with Sketch.

Du måste ha samma anslutningspunkt, huvudsäkring och elmätare för både inmatning och uttag från elnätet.

checkmark Created with Sketch.

Säkringen får inte överstiga 100 ampere.

checkmark Created with Sketch.

Du måste anmäla till ditt elnätsföretag att du producerar och matar in förnybar el, något som Fortums Solteam hjälper dig med. Elnätsföretaget kontrollerar sedan att inmatningen mäts korrekt och lämnar kontrolluppgift på din inmatning och uttag av el till Skatteverket. Avdraget får du sedan automatiskt på din skattedeklaration.

CS1

Kontakta solteamet

Ring oss

Ring och prata med vårt solteam. Vi är tillgängliga under kontorstid på vardagar.

E-post

Du kan naturligtvis också välja att skicka e-post.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan direkt i formuläret här på webben så kontaktar vi dig.

Ring oss

Ring och prata med vårt solteam. Vi är tillgängliga under kontorstid på vardagar.

E-post

Du kan naturligtvis också välja att skicka e-post.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan direkt i formuläret här på webben så kontaktar vi dig.

Läs mer om solceller från Fortum