Fortum satsar på innovativt solcellsföretag

I slutet av 2016 investerade Fortum 50 miljoner i det svenska solcellsbolaget Exeger. Solcellerna som Exeger tillverkar behöver bara vanligt inomhusljus och är dessutom små, vilket gör dem perfekta för laddningen av till exempel smarta klockor eller surfplattor.

Fortums satsning på en mer hållbar värld

Eftersom vi på Fortum jobbar mot en mer hållbar värld är det viktigt för oss att vara med och driva nya innovativa energiprojekt tillsammans med partners, forskningsinstitut eller genom investeringar i startups. Investeringen vi gjorde i det svenska solcellsbolaget Exeger 2016 hjälpte dem att öka sin årliga produktion av surfplattsstora solceller från 10 miljoner till 15 miljoner.

Solcellen som gör läsplattan självförsörjande

Solcellen som Exeger tillverkar kallas Grätzelsolcellen efter den tyske upphovsmannen Michael Grätzel. Det är en så kallad dye sensitized solar cell där ljuset absorberas av ett färgpigment. Det som är unikt med solcellen är att den bara behöver vanligt inomhusljus för att generera el. Dessutom är den tunn och lätt, vilket gör den smidig nog att använda på elektronikprylar, och diskret nog för att fästas på husfasader eller bilar.

En elektronikpryl som fått evigt batteriliv tack vare Grätzelsolcellen är läsplattor, där solcellen byggts in i fodralet. Andra produkter, som till exempel smarta klockor, hushållsapparater, belysning eller ljudsystem som är uppkopplade på ett trådlöst nätverk i ett smart hem, får istället en extra laddning av solcellen.

Exeger vill minska energianvändningen i världen

Exeger riktade från början in sig på halvgenomskinliga solceller för fönster. Men de började snart att jobba parallellt med Grätzelsolcellen, efter insikten om att det kommer att finnas fler mobila enheter än antalet människor på jorden 2020. Det betyder att 2030 kommer tio procent av världens energianvändning gå åt till att ladda elektroniska mobila enheter. För att hjälpa till att minska den siffran samarbetar Exeger och några av världens ledande elektronikföretag med att utveckla självladdande bärbara enheter. Läs mer om Exeger.