Hur fungerar solceller?

Hur fungerar solceller egentligen? Hur gör jag för att kunna producera egen solel? Hur bra fungerar det med solceller i Sverige? Detta och mycket mer får du reda på här.

Så här fungerar solceller

Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Man kopplar ihop ett antal solceller till en solpanel. En solpanel som är 1,0 x 1,65 m består av 60 solcellsmoduler.

Grovt räknat brukar man säga att en genomsnittsanläggning på ca 25 paneler (en yta på ca 43 m2) producerar ca 6 200 kWh på ett år, men detta varierar givetvis beroende på antal soltimmar, takets läge, lutning mm.

Funkar solceller verkligen i Sverige?

Är solceller något att satsa på i Sverige när vi har så få soltimmar? Och klarar solpanelerna egentligen den svenska vintern? Läs mer om förutsättningarna för solel i Sverige. 

Funkar solel i Sverige?

Steg-för-steg guide: Så skaffar du solceller

När du köper dina solpaneler från oss är vi med dig hela vägen och besvarar dina funderingar, beställer solpaneler, beställer ett hembesök av installatören och är din kontakt under installationen. Så här fungerar det.

Steg-för-steg guide

Tre saker att tänka på när du installerar solceller

Kan man sätta solpaneler på alla typer av tak? Kan man installera solpanelerna under vintertid? Vår installatör förklarar vad du bör tänka på och hur själva installationen går till.

Tips för installation av solceller

Följ solelproduktionen i appen

Du kan lätt följa produktionen av solel från dina solceller genom appen som ingår i paketet från Fortum. Se hur mycket el som produceras, och om det blir ett överskott som söljs tillbaka till elnätet.

Följ din solelproduktion

Intresset för solpaneler ökar i Sverige

Priset på solpaneler sjönk kraftigt under en period för att runt år 2013 stabilisera sig. På omvänt sett ser vi att den installerade effekten i Sverige ökat kraftigt varje år senaste ca 5 åren.

Solpanelernas utveckling i Sverige