”Hellre investera i solceller än pengar på banken”

Intresset för att producera egen el ökar, och allt fler installerar solpaneler på sina tak. Ove Stein, 82 år, är en av dem som nyttjar solens energi, och ser fram emot att få miljövänlig el under många år framöver. – När solceller kom upp som ett alternativ som gör skillnad för både plånboken och miljön, kändes det som ett självklart val, säger han.

Ove och solpaneler

Sedan Ove flyttade till det lilla brukssamhället Hällefors på 60-talet har han strävat efter att leva så hållbart som möjligt. Under en resa till Cypern år 2011 fick han för första gången upp ögonen för solceller och blev fascinerad över hur de användes för att hålla luftkonditioneringen igång.

– Det var ett riktigt smart sätt att ta vara på jordens egna resurser, och jag blev nyfiken på hur jag själv skulle kunna bidra, säger Ove.

 Det blev startskottet för att ta nästa steg – att investera i egna solcellspaneler. Bara några veckor efter att Ove fyllde i en intresseanmälan på Fortums hemsida var anläggningen på plats.

– Det känns riktigt bra att jag nu producerar egen förnybar el. Jag investerar mycket hellre i solceller än har pengarna på banken. Det kan ge dubbelt så bra avkastning.

 Varje gång Ove tittar på sitt tak blir han glad och stolt över den goda gärningen han gör för miljön.

– Det ligger i tiden att vi utnyttjar den sol som lyser över hela klotet och att vi hjälps åt att ta hand om jorden.

5 anledningar till att skaffa solceller

1. Större frihet och lägre energikostnad
Om du producerar egen el från en förnybar energikälla minskar du ditt inköpsbehov och blir mindre beroende av elmarknadens upp- och nedgångar.

Räkna på hur mycket el som solceller på ditt tak skulle kunna producera

2. Vinning för miljön

Solen är en miljövänlig och oändlig energikälla. Att installera egna solpaneler är något som miljön har mycket att vinna på då produktionen av solel är helt utsläppsfri.

3. Grön-ROT för din solcellsinstallation

Du kan få rot-avdrag eller solcellsstöd om du vill installera solpaneler vilket ger 15% rabatt på material- och installationskostanden. 

Läs mer här om bidrag och avdrag du kan få om du vill producera egen solel

4. Möjlighet att sälja ditt överskott

Du använder i första hand den el som du producerar själv som hushållsel. Men det kommer finnas tillfällen då du har ett överskott av el, och det kan du sälja.

Läs mer här om hur du kan tjäna en extra slant genom att sälja din överskottsel

5. Minimalt underhåll
När solcellerna är på plats är de självgående och i princip underhållsfria då det inte finns några rörliga delar som måste underhållas. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.