Små insatser - lägre elräkning

Man som duschar

Duscha snabbare, laga stolen eller cykla till jobbet

Nu kan du vara med oss och ta hand om framtiden. Genom att börja anta små utmaningar för klimatet, som gör att du tjänar timmar med el, timmar som vi drar av från din elräkning. Som tack ger vi dig en billigare elräkning. Både du och klimatet tjänar på det.

Bara genom att gå med tjänar du dina första 24 timmar. Alla dina intjänade timmar dras av från nästa års elräkningar. Alla utmaningar kommer att dyka upp i Mitt Fortum, så håll utkik. 

För att gå med i programmet behöver du först ha ett elavtal hos oss, så teckna elavtal idag så bjuder vi dessutom på den fasta månads­av­giften i ett år!
 

Teckna elavtal 

Logga in och sänk elräkningen 
 

Hur fungerar det?

Collaboration partners
Teckna elavtal

Easiness
Gå med i programmet

Cost efficient
Njut av en billigare elräkning

Exempel på utmaningar

Laga något trasigt

Kulturen kring engångsanvändning är ett av de största problemen när det gäller hållbar användning av våra resurser. Med lite ansträngning kan var och en av oss påverka hur länge våra varor och produkter håller.

 

Mor och dotter bär skräp till släpvagn

 

Matsvinn

I Sverige står hushållen för den största delen av matsvinnet som sker idag. Varje år slänger svensken cirka 19 kg ätbar mat per person samtidigt som 26 kg mat och dryck hälls ut i vasken. Ett matsvinn som motsvarar utsläppet av växthusgaser från cirka 360 000 bilar under ett helt år. 

 

Kille slänger mat

Duscha snabbare

Det går åt mängder av energi för att transportera, rena och producera rent dricksvatten, som vi bland annat duschar i dagligen. En dusch på 6 minuter motsvarar cirka 72 liter vatten (!). Om du kan halvera det sparar du alltså hela 36 liter vatten. 

 

förvånad man i duschen med schampo

 

Ta cykeln

Även om mer än hälften av världens befolkning bor i stadsområden är bilar fortfarande en nödvändighet för många människor. Den privata transporten står för cirka 15% av det totala utsläppet inom EU och för att möta Parisavtalets klimatmål behövs en förändring. 

 

Kvinna vid bil och cykel

 

Vanliga frågor

Vad handlar konceptet om?

Idén är enkel. Varje dag arbetar vi för en renare värld och vi vill gärna att du är med. Därför uppmuntrar vi dig att göra små insatser för klimatet i ditt dagliga liv. Det kan t ex vara att plocka upp plast i naturen, äta mer grönt eller att ändra pappersfakturor till digitala.

Som tack för dina insatser tjänar du timmar som vi sedan drar av från din elräkning. Deltagande i våra utmaningar är alltid helt frivilligt och du förbinder dig inte till något.

Vad behöver jag göra för att delta?

Till och börja med behöver du vara kund hos Fortum och ha tillgång till Mitt Fortum, app eller webb. Om du redan är kund så behöver du bara fylla i uppgifterna under fliken "Kundprogram" i Mitt Fortum. Du tjänar dina första timmar direkt när du går med. Därefter kan du välja att anta olika klimatutmaningar och tjäna fler timmar som vi sedan drar av från din elräkning.


Ladda ner appen här:

Iphone   Android 

Hur ser jag mina intjänade timmar?

När du gått med i programmet kan du se dina intjänade timmar under fliken "Kundprogram" i Mitt Fortum (app eller webb-versionen). För varje utmaning du antar läggs fler timmar till i potten som vi sen drar av från din elräkning. Timmarna syns i potten när en antagen utmaning avslutas.

Hur får jag mina intjänade timmar?

Timmarna tjänas in under ett kalenderår. I juni varje år drar vi automatiskt av intjänade timmar för föregående år och redovisar på efterföljande faktura, förutsatt att du fortfarande är kund hos oss vid tillfället.

Hur antar jag klimatutmaningarna?

Vi vill hjälpa alla våra kunder att minska sin klimatpåverkan genom att inspirera till små förändringar i vardagen. Därför lägger vi löpande ut små klimatutmaningar som du kan anta genom att klicka på "anta utmaning” under fliken “Kundprogram” i Mitt Fortum. Håll utkik i Mitt Fortum för att inte missa chansen att tjäna fler timmar, bra för både för dig och klimatet!

Måste jag delta i alla utmaningar?

Nej, du kan välja helt själv vilka utmaningar du vill anta. Ju fler utmaningar du deltar i, desto mer tjänar både du och klimatet.

Hur avslutar jag deltagandet i programmet?

Du kan vara med i programmet även om du inte antar några utmaningar. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något. Kanske får du ändå nytta av våra klimattips och väljer att delta mer aktivt längre fram när det passar dig?

Om du ändå vill gå ur, skicka ett mail till kundservice [snabel-a] fortum [punktum] com så hjälper vi dig. Eventuella timmar du redan tjänat in kommer självklart att dras av oavsett, förutsatt att du fortfarande är kund hos oss när fakturaavdraget görs.

Vad är värdet av en intjänad timme?

Värdet av en intjänad timme beror på elpriset och mängden el som används vid tidpunkten för avdraget. Därför kan värdet av en enskild timme inte beräknas exakt i förväg. Du kommer att kunna se värdet av dina timmar på den faktura där avdraget görs.

Vad händer med mina intjänade timmar om jag flyttar?

Om du fortsätter att vara kund hos oss och tar med ditt elavtal till din nya adress så flyttas även dina intjänade timmar med automatiskt.

Vad händer om jag har flera anläggningar?

Du gör utmaningar för dig själv och klimatet, det spelar ingen roll om du har en eller flera anläggningar hos oss. Dina intjänade timmar kommer dras av från den anläggning som har den högsta beräknade årsanvändningen.

Jag har två elavtal, vad händer med mina timmar om jag säger upp det ena?

Om du fortfarande har ett aktivt elavtal hos oss överför vi automatiskt timmarna till ditt andra elavtal. Om du har ytterligare elavtal hos oss, överför vi dina timmar till elavtalet med den högsta beräknade årsanvändningen.

Vad gör Fortum själva för en renare värld?

Fortums inriktning är tydlig: en renare framtid. Vi driver förändring mot ett helt koldioxidneutralt Europa. Vår elproduktion i Europa har varit mer än 95% koldioxidfri i flera år och vi har investerat mer än 3 miljarder Euro under de senaste fem åren i utsläppsfri energi, cirkulär ekonomi och hållbara stadslösningar.

Förutom CO2-fri energi erbjuder vi även våra kunder andra hållbara tjänster, till exempel Fortum Charge & Drive, laddningslösningar för elbilar, och i Finlands enda plastraffinaderi tillverkar Fortum Circo® återvunnen plast från plastavfall.

För en bättre framtid

Om vi svenskar skulle fördubbla livslängden på alla våra textilier skulle det kunna halvera den svenska textilkonsumtionens klimatpåverkan. Produktionsfasen står för nästan 80% av textiliernas totala klimatpåverkan.

Samtidigt som svensken köper i genomsnitt 14 kilo textilier per år, så slänger också svensken i genomsnitt 7,5 kilo textilier per person, där hälften av allt inte ens är trasigt och skulle kunna användas igen eller av någon annan.

Både du och klimatet skulle alltså tjäna på att behålla dina kläder lite längre.

Källa: naturvardsverket.se 

Våra initiativ för framtiden

Genom att du är kund hos oss så bidrar du till att vi kan driva på förändring på riktigt, som att bygga anläggningar för att fånga in och lagra koldioxid, återvinna plast, bygga solparker i Indien etc. Nu uppmuntrar vi dig att vara med och ta ytterligare steg för en renare värld.

 

Läs mer om vad vi gör

Har du inte Mitt Fortum-appen?

Laddar ner här:

Iphone   Android 

Aktivera "Automatiska hämtningar" för IOS/Iphone  eller Android så har du alltid den senaste versionen.