Laddlösning för flerbostadshus

Användandet av elbilar och ladd-hybrider ökar och fler behöver platser att ladda bilen på. Den smidigaste laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats, där den boende kan ladda bilen på ett säkert och bekvämt sätt. Bilen kan då exempelvis ladda under natten, så den är färdigladdad tills bilägaren ska använda bilen. Genom att installera en laddbox blir laddningen snabb och säker.

Suddig trafik på kvällen

​För att kunna ladda säkert och effektivt, men också möjliggöra så att fler kan skaffa en laddbar elbil eller laddhybrid, kan bostadsrättsföreningar eller samfälligheter installera laddboxar eller laddstolpar i garaget eller på parkeringsplatsen.

Totallösning för garaget och/eller parkeringsplatsen

Fortum erbjuder en helhetslösning där vi inledningsvis går igenom era önskemål, krav och förutsättningar. Därefter gör vi ett platsbesök hos er för att projektera hela installationen. Projekteringen ligger till grund för efterföljande offert som beskriver vårt åtagande och vad som ingår. De laddboxar vi erbjuder bostadsrättsföreningar och samfälligheter kommer från branschens mest välkända tillverkare

Lastbalansering

Då många laddare ska anslutas till samma elcentral kan lastbalansering användas för att minska toppeffekterna. För att kunna utnyttja den tillgängliga kapaciteten i föreningen så bra som möjligt ansluts samtliga laddboxar med en tre-faskabel, även om laddaren i sig endast använder en fas. Laddarna väljer automatiskt den fas som är minst belastad, men om det uppstår en situation där det inte finns tillräckligt med kapacitet för ytterligare en laddare, fördelas effekten så att alla laddare på den fasen laddar med lägre effekt.

Laddbricka (RFID)

Med Fortums smarta RFID-bricka bestämmer ni vilka som kan använda laddboxarna. Brickan kan också användas i Fortum Charge & Drive. Laddning går då bara att genomföra med hjälp av den personliga RFID-brickan. Brickan kan också användas i Fortum Charge & Drives publika nätverk av 1 800 laddplatser runt om i Norden & Baltikum, Polen, Storbritannien, Indien.

Klimatklivet

För att reducera kostnaderna för föreningen kan juridiska personer just nu söka bidrag från Klimatklivet. Som mest kan ni erhålla 50 % av den totala investeringskostnaden. Viktigt att notera är att installationen inte får påbörjas förrän beslut om bidrag har beviljats av Klimatklivet. Kommande ansökningsperioder är 15 jan - 15 feb, 17 apr - 17 maj samt 27 aug - 27 sep. Vi på Fortum gör din ansökan till Klimatklivet åt dig.

Fortums helhetslösning till flerbostadshus:

 • Projektering
 • Offert
 • Klimatklivsansökan
 • Installation och driftsättning av laddboxar
 • Tilläggstjänster
   • Lastbalansering
   • RFID-bricka
   • Molntjänst med möjlighet att följa förbrukning
   • Kundservice 24/7
   • Årlig besiktning av laddboxarna

Intresseanmälan flerbostadshus

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig inom kort.
* Din kontaktuppgifter kommer att hanteras enligt Fortums juridiska information* under rubrik ”Hanteringen av personuppgifter” Läs mer här >> 

Installerade laddboxar i garaget

Bostadsrättsföreningen Sjöstaden 3 installerade laddboxar i garaget och fick fler att ta steget över till elbil eller laddhybrid.

Läs om föreningen i framkant