Frågor och svar om elbilar och laddning

Här hittar du svar på frågor om elbilar och laddning av elbilar

Vi försöker reda ut begreppen och har samlat frågor och svar om elbilar och laddning av elbilar. Här nedan kan du hitta våra frågor och svar. 

 

Allmänna frågor om elbilar och laddning

Varför ska jag välja en elbil?

Elbilar är tysta, billiga i drift och bra för miljön. Vi erbjuder smidiga laddningsmöjligheter för det ökande antal fordon som kör på el i Sverige idag och för att kunna möta den miljon elfordon som vi räknar med år 2030.

Räcker elen i Sverige när det blir fler elbilar på marknaden?

Den elen som behövs för att ladda elbilar idag och i morgon finns det utrymme för i elproduktionen i Sverige.

Vad är det för skillnad på de olika laddtyperna?

Mode 2-laddning använder en laddkabel, som har en säkerhetsdosa, och kopplas in i ett vanligt eluttag.

Mode 3-laddning är branschstandard för elbilar. Det är en lösning anpassad speciellt för fordonsladdning och är den säkraste lösningen som kan ladda snabbare med högre strömstyrka.

Vad är skillnaden mellan typ 1 och typ 2-kontakt?

Typ 1 är den kontakttyp som de flesta asiatiska biltillverkare använder, medan typ 2 används av europeiska biltillverkare och är EU-standard. Fortums laddlösning kan levereras med både typ 1 och typ 2 kontakt (väljs i beställningsformuläret).

Så här ser du om du har en typ 1- eller typ 2-kontakt

Bild på typ1- och typ2-kontakt

Vad är Chademo och CCS?

Chademo och CCS är namn på de kontakter som används för snabbladdning. De används inte i hemmet, men däremot vid publika snabbladdningsstationer som till exempel Fortum Charge & Drive tillhandahåller.

Hur långt kan jag köra på en "tank"?

Hur långt du kommer med din elbil beror på hur stort batteri din bil har samt hur mycket bland annat luftkonditionering och värmesystem används när du kör. Utvecklingen av batterier till elbilen har gått snabbt och idag kan de flesta elbilar med 100% eldrift köras minst 120 km på en laddning.